Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2019

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σουδία

Τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική τους είσοδο στο κοινοβούλιο, οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας ενδέχεται να αναδειχθούν σε τρίτο κόμμα της χώρας

ekloges soudia

Σήμερα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία, στις οποίες αναμένεται νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και άνοδος της άκρας δεξιάς.

Οι κάλπες έχουν ανοίξει και οι περί τα 7,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο των 349 εδρών.

Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, 49 ετών, του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών θεωρείται ότι θα ηττηθεί, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, από τον αντίπαλό του, τον 57χρονο Σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Λέφβεν, ο οποίος ουδέποτε κατείχε αιρετό ή υπουργικό αξίωμα.

Αν ο Ράινφελτ παρουσίασε έναν καλό οικονομικό απολογισμό ύστερα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του και οι αυξανόμενες ανισότητες κούρασαν τους ψηφοφόρους, κυρίως τους νεότερους.

Τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική τους είσοδο στο κοινοβούλιο, οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας ενδέχεται να αναδειχθούν σε τρίτο κόμμα της χώρας.

Εάν, όπως αναμένεται, η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και σε δύο ακόμη κόμματα, τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα. Τα κόμματα αυτά δεν έχουν δηλώσει σαφώς αν επιθυμούν να αναλάβουν υπουργικούς θώκους.

By