Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Απάντηση στα 19 ζητήματα που έχει θέσει η τρόικα έστειλε το ΥΠΟΙΚ

Απορρίπτει η κυβέρνηση αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης

troika

Στα 19 ζητήματα που έχει θέσει η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών χθες βράδυ, ύστερα από συσκέψεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και πριν εκπνεύσει η προθεσμία των 48 ωρών που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση απορρίπτει μεν αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και τη μείωση συντάξεων, αντιπροτείνει όμως το πάγωμα συντάξεων για δύο χρόνια. Σύμφωνα με το νόμο, από το 2015 θα εξετάζεται κάθε χρόνο η αναπροσαρμογή τους.

Επίσης, η Αθήνα προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) να ασφαλίζονται σε χαμηλότερη κλάση με αντίστοιχη μείωση των παροχών.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, η Αθήνα, απορρίπτει αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία, αλλά συζητεί προσαρμογές στο λοκ-άουτ και στις συνδικαλιστικές άδειες.

Επιπλέον, δέχεται να εφαρμοστεί άμεσα από τις αρχές του 2015 το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ επιμένει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένας ακόμη γύρος ανταλλαγής προτάσεων και υπογραμμίζουν ότι αν η τρόικα θέλει το 100% των αλλαγών δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By