Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Από Δευτέρα οι εξελίξεις στο ΕΚΠΑ

Κορυφώνεται το κλίμα έντασης στα ΑΕΙ με τον Κ. Αρβανιτόπουλο να ζητάει το άμεσο άνοιγμα του ΕΚΠΑ και την ΠΑΣΠ να ζητάει την παραίτηση του υπουργού

arvanitopoulos640_231113

Κάλεσμα προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών για να ανοίξει το Ίδρυμα απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος συνεδριάζουν τη Δευτέρα για να λάβουν αποφάσεις.

«Σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν, προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις δια βοής» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

«Επικοινώνησα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνη και του ζήτησα να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του ΕΚΠΑ και να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσα άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε».

aei622_231113

Τη Δευτέρα η απόφαση των διοικητικών του ΕΚΠΑ

Έκτακτη γενική συνέλευση θα έχουν τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως δήλωσε ο γγ των Διοικητικών Υπαλλήλων, Δ. Σακκάτος: «Καταθέτουμε πρόταση για να υιοθετήσουμε πλήρως την πρόταση του υπουργού Παιδείας για την διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων».

ΠΑΣΠ: Να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ζητεί με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρεται σαν συνδικαλιστής παλαιάς κοπής στην κόντρα του υπουργείου με τα πανεπιστήμια.

aei_foitites600

Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΠ αναφέρεται:

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ζητάμε, χωρίς περιττά λόγια, την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται σαν συνδικαλιστής παλαιάς κοπής, και να χρησιμοποιεί τον εφιάλτη του κάθε εργαζομένου ως όπλο, σε μία άνανδρη διαπραγμάτευση που κρατά ομήρους χιλιάδες φοιτητές, τις οικογένειες τους, καθώς και το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Το χρονικό είναι γνωστό σε όλους. Συνειδητά, ο υπουργός και ορισμένοι που θέλουν να χαρακτηρίζονται μεταρρυθμιστές, ταυτίζουν την λέξη μεταρρύθμιση με την απόλυση και καταλήγουν χειρότεροι των ανεύθυνων λαϊκιστών της αναχρονιστικής αριστεράς.

Αναγνωρίζουμε δε πως, με μεγάλες προσπάθειες, ο πάλαι ποτέ κραταιός κομματισμός επιδιώκει να διχάσει τους διοικητικούς υπαλλήλους μέσω κοινοβουλευτικών (είτε όχι) πολιτικών δυνάμεων. Δεν παύει όμως η κύρια ευθύνη να βαραίνει τον υπουργό Παιδείας, που ποτέ δεν έβαλε σε προτεραιότητα τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα, παρά μόνο τις εξ άνωθεν απαιτήσεις.

Προτείναμε προ εβδομάδων να αρθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας (που μεταξύ άλλων θα αποφέρει απολύσεις) και να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Τότε θα μπορούσε ομαλώς να εκκινήσει εκ νέου ο διάλογος με καθολική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ομάδων για την ομαλότερη λειτουργία ΟΛΩΝ των υπηρεσιών των ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Αντί αυτού οι ιθύνοντες του υπουργείου θέλησαν να μπουν σε διάλογο με τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό πάνελ, καθώς τα ιδρύματα παρέμεναν κλειστά επί έντεκα εβδομάδες.

Σαν να μην έφτανε αυτό την ώρα που οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς χιλιάδες φοιτητές αναμένουν εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι (σχετικά την εγγραφή τους, με το εξάμηνο τους), ο υπουργός επέλεξε να αντικαταστήσει τα δύο μέλη του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου από δύο υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας κι όχι από αναπληρωματικά μέλη, όπως έννομα ορίζεται, προτού σταλούν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης στο ΑΣΕΠ, για να ξεκινήσει η διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο, αφού παραποιήθηκαν στοιχεία και δεν τηρήθηκαν καν οι νόμιμες διαδικασίες. Θέλετε μικρότερο κράτος ή μήπως πλήρως ελεγχόμενο;

Αποτέλεσμα, η εκ νέου απόφαση των διοικητικών για τρεις νέες εικοσιτετράωρες απεργίες έως την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου. Επιμένετε κ. Υπουργέ να υποστηρίζετε πως το εξάμηνο δεν χάνεται;».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By