Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

ΓΑΠατα!

Κυρίες και κύριοι… ο κ. Γιώργος Παπανδρέου!

papandreou600_291113

  • Έκανε υπουργούς τους «κηπουρούς». Την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, τον κ. Δ. Δρούτσα κα. «Κηπουροί» που του γύρισαν την πλάτη, όταν σταμάτησε να τους κάνει τα χατίρια. Όπως και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία περιδιαβαίνει στην περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
  • «Παραιτήθηκε» τον Ιούνιο του 2011 στον Αντώνη Σαμαρά και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ήθελε να κάνει πρωθυπουργό τον Φίλιππο Πετσάλνικο.
  • Ξεκίνησε την πορεία του με το «λεφτά υπάρχουν», τη συνέχισε με τις ρητορείες περί «διεφθαρμένης χώρας» και κατέληξε να ζητά δανεικά από το Καστελόριζο.
  • Άφησε το Μέγαρο Μαξίμου με ένα δημοψήφισμα στη μέση και το ΠΑΣΟΚ με χρέη άνω των 100 εκ. ευρώ.

Κυρίες και κύριοι… ο κ. Γιώργος Παπανδρέου!

Στις εκλογές του 2012 ο πρώην πρωθυπουργός καρδιοχτύπησε, καθώς κάποια στιγμή διαφάνηκε το ενδεχόμενο να μην εκλέξει βουλευτή το κόμμα του στην Αχαΐα, όπου ήταν υποψήφιος. Τελικά, όμως, όλα πήγαν καλά και ο κ. Γ. Παπανδρέου αναχώρησε για την Αμερική, προκειμένου να κάνει σεμινάρια διαχείρισης για την οικονομική κρίση και την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με καβάτζα τη βουλευτική έδρα και τη βουλευτική ασυλία. Με την αναγκαία απόσταση ασφαλείας από τη χώρα ξεκίνησε δειλά- δειλά τις πολιτικές του παρεμβάσεις. Στα «διαλείμματα» της παρουσίας του στην Αθήνα και τη Βουλή άρχισε να κάνει αισθητή τη διαφοροποίησή του από τον διάδοχό του, τον κ. Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο άφησε απροστάτευτο στις ασχήμιες των οπαδών του στην πρόσφατη εκδήλωση του Ζαππείου.

Είναι προφανές πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με ανοιχτούς λογαριασμούς. Με τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους δικούς του, τους άλλους, με τη χώρα του, με τον περίφημο κύκλο των ισχυρών της διεθνούς ζωής, στον οποίο ήταν μέλος χάρις στη «γραμμή του αίματος». Η απάντηση στο ερώτημα «τι θέλει ο Γιώργος» είναι μία: «ο Γιώργος θέλει να γίνει Ανδρέας». Δηλαδή, αυτό που ήθελε πάντα. Ήθελε να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Να γίνει πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας. Ήθελε να είναι «λαοπρόβλητος», «σοσιαλιστής», «καινοτόμος». Και, τελικά, θέλει να εμφανιστεί ως «θύμα του κατεστημένου», της «συνωμοσίας των πολιτικών του αντιπάλων», «της συμμαχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων» και, αν η μοίρα τα φέρει έτσι, να γίνει και αυτός ξανά πρωθυπουργός. Όπως και ο πατέρας του, ο οποίος ξεκίνησε το «ταξίδι» του στην εξουσία και σε μεγαλύτερη ηλικία από τον γιο του. Οπότε και ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει δικαίωμα να ελπίζει.

Συγγνώμη, θέλει και κάτι ακόμη: να δει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρεί ηττημένος από την πολιτική. Για τον κ. Γ. Παπανδρέου αυτή η εικόνα θα είναι «μια κάποια δικαίωση». Για την ακρίβεια, διάψευση του διαδόχου του, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η ιστορία της Ελλάδας θα είχε διαφορετική τροπή αν ο ίδιος είχε επικρατήσει στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007. Ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος που διακατέχεται από ανησυχίες. Έζησε στην σκιά του πατέρα του και στην αγκαλιά της μαμάς του. Εμφανίστηκε ως «μάγος» και έφυγε ως ανιματέρ. Έπεσε από το ποδήλατο, χάθηκε και με το κανό. Τίποτα δεν του πήγε καλά, νομίζει. Βλέπει το ποτήρι της ζωής του μισογεμάτο και θέλει κι άλλο.

Ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί διωκόμενος για το μνημόνιο. Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Και η καλύτερη άμυνα που ξέρει, είναι η επίθεση. Εξ ου και ο νέος ανένδοτος κατά των συμφερόντων και του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος θέλει να έχει τον διάδοχό του υπό την ομηρία της αμφισβήτησης. Της πιθανής επιστροφής του ή της απίθανης ίδρυσης ενός νέου κόμματος που θα έδινε τη χαριστική βολή στη Χαριλάου Τρικούπη. Αν ο ίδιος δεχόταν αυτά που κάνει στον κ. Ευ. Βενιζέλο ο κ. Γ. Παπανδρέου θα είχε σηκώσει τον κόσμο στο πόδι. «Κλέφτες, κλέφτες μου παίρνουν το παιχνίδι» όπως κάνουν και τα κακομαθημένα παιδάκια. Αλλά, έτσι είναι η πολιτική. Βασίζεται στα αρχέγονα ένστικτα και τις ορμές του ανθρώπου.

Γιάννης Αντύπας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By