Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2019

Δεν θα πάνε διακοπές επτά στους δέκα Έλληνες

Σύμφωνα με έρευνα του  Ινστιτούτου Καταναλωτή και από το υπόλοιπο 25% η πλειονότητα θα απουσιάσει το πολύ για επτά ημέρες

DiakopesΧωρίς διακοπές δηλώνει ότι θα μείνει το 75% των Ελλήνων που συμμετείχαν σε έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή και από το υπόλοιπο 25% η πλειονότητα αναφέρει ότι θα απουσιάσει το πολύ για επτά ημέρες.

Οι λόγοι που εμποδίζουν τους Έλληνες να κάνουν διακοπές σύμφωνα με την ίδια έρευνα είναι πρωτίστως οικονομικοί (75%) και ακολουθούν η επαγγελματική-εισοδηματική αστάθεια (15%) και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις (10%).

Όσο για εκείνους που δηλώνουν ότι θα πάνε διακοπές οι 4 στους 10 αναφέρουν ότι θα μείνουν σε ιδιόκτητο σπίτι,  3 στους 10 σε  φιλικό σπίτι ενώ ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο θα επιλέξουν επίσης 3 στους 10.

Όσον αφορά στη διάρκεια των φετινών διακοπών το  40% των οικογενειών δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές μόλις τέσσερις ημέρες, το 25% των οικογενειών επτά ημέρες, το 20% των οικογενειών 10 ημέρες, το 13% των οικογενειών  15 ήμερες και 20 ημέρες μόλις το 2%.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.

Όσον αφορά, τέλος, το κόστος των διακοπών το Ινστιτούτο εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

By