Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Διεθνής τύπος: Στο πυρ το εξώτερον η Χρυσή Αυγή

Τι αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης

efimeridaNewspapersΑναφορές στις μεθόδους δράσης της Χρυσής Αυγής, ένα δημοσίευμα σχετικό με την ευρωκρίση καθώς και οι εξαγγελίες του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις τα σημερινά θέματα.

Στο θέμα της Χρυσής Αυγής αναφέρεται η ισπανική εφημερίδα El Pais : «Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει στο πυρ το εξώτερον τη Χρυσή Αυγή, μια από τις πιο βίαιες πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη. Το κόμμα με το ξενοφοβικό χαρακτήρα, το οποίο τρομοκρατεί τους μετανάστες, δεν έχει καμία θέση σε ένα δημοκρατικό σύστημα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα ανέχθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη βία των ακροδεξιών. Η σύλληψη του αρχηγού του κόμματος ενέχει πάντως και κινδύνους. Στο δικαστήριο θα απαιτηθούν αδιάσειστα στοιχεία. Εκτός αυτού θα πρέπει να ξαναστηθούν κάλπες για μεμονωμένες περιφέρειες. Η χώρα της κρίσης όμως δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε τέτοιου είδους εκλογές».

«Η Χρυσή Αυγή έστελνε τάγματα εφόδου» είναι ο τίτλος που επιγράφει το δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό κανάλι N-TV στην ηλεκτρονική του σελίδα. «Οι έλληνες νεοναζί της Χρυσής Αυγής έστελναν συχνά τάγματα εφόδου που έπρεπε να χτυπάνε όποιον Πακιστανό έβρισκαν μπροστά τους. Η δικαιοσύνη θέλει τώρα να σταματήσει τη χρηματοδότηση του κόμματος και να φυλακίσει τους υπεύθυνους».
Επιστρέφει η ευρωκρίση;

Επιστρέφει η ευρωκρίση; 
«Τώρα σειρά έχουν οι μεγάλοι» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει η Süddeutsche Zeitung άρθρο στις οικονομικές της σελίδες. Θέμα του δημοσιεύματος είναι εάν η οικονομική κρίση επιστρέφει στην Ευρώπη διαπιστώνοντας ότι τα μικρά κράτη που αντιμετωπίζουν την κρίση «φαίνεται να έχουν νέα προβλήματα αν και η κατάσταση μοιάζει να είναι εν μέρει υπό έλεγχο. Το μέλλον της ευρωζώνης αποφασίζεται στην Ιταλία και τη Γαλλία».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Δεδομένου ότι πολλές διαμάχες συγκαλύφθηκαν πριν από τις γερμανικές εκλογές, ξαφνικά αναδεικνύεται μια σειρά προβλημάτων. Στην Ιταλία δονείται ολόκληρη η κυβέρνηση, η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, οι τράπεζες της Ισπανίας περιμένουν με αγωνία το τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Πολλοί διερωτώνται εάν επιστρέφει η ευρωκρίση. Τελείωσε ο εφησυχασμός που είχε επιστρέψει το καλοκαίρι του 2012 μετά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ;».

Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
Το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στα σχόλια του γερμανόφωνου τύπου είναι οι εξαγγελίες του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις: Η Tageszeitung του Βερολίνου γράφει: «Η μεγάλη δημοκρατική πρωτοβουλία του Ερντογάν για τους Κούρδους δεν είναι παρά λόγια του αέρα. Ο πρωθυπουργός έχασε την τελευταία ευκαιρία του. Εάν το ΠKK δεν πιάνει πλέον τα όπλα, αυτό δεν οφείλεται στον Ερντογάν, αλλά στο ότι χρειάζεται τις δυνάμεις του στη βόρεια Συρία για να αμυνθεί απέναντι στην Αλ Κάιντα. Ο Ερντογάν όμως αποφάσισε αντί για εκδημοκρατισμό να προχωρήσει σε μια πιο ισλαμική κατεύθυνση και να θυσιάσει την πρωτοβουλία για τους Κούρδους».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το καλό νέο από την Τουρκία είναι ότι μετά από χρόνια στασιμότητας οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Το κακό νέο είναι ότι αυτά που ανακοίνωσε ο Ερντογάν είναι λιγότερα από τα προσδοκώμενα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By