Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2019

«Έφυγε» ο Άντριου Άθενς

Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε ο πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ. Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Γ. Παπανδρέου και τον πρωθυπουργό.

Ο γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Άντριου Άθενς, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο.

athensΟ “Αντριου “Αθενς ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του στα ομογενειακά δρώμενα συμμετείχε σε αρκετούς φορείς, ξεχωρίζοντας κυρίως για τη δραστηριότητά του στο «ελληνικό λόμπι» στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Έντι Μανάτο, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα στελέχη της Ομογένειας.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον Συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρο Σπυρόπουλο και το όνειρό του ήταν να παραμείνει ο Ελληνισμός ενωμένος για την στήριξη και την ανόρθωση της Ελλάδας, όπως τόνιζε συχνά. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκε για την προβολή των ελληνικών ζητημάτων και κυρίως του Κυπριακού, του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ και των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τιμήθηκε τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, αλλά και από αρκετούς αμερικανούς οργανισμούς. Στο επίσημο βιογραφικό του σημείωμα καταγράφονται τα πιο κάτω: Ο Ανδρέας Α. “Αθενς (Ανδρέας Αθανασούλας, του Αριστείδη) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο των ΗΠΑ από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το πλούσιο σε προσφορά έργο του προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία επάξια τον κατατάσσει στις εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες του Ελληνισμού της Διασποράς. Διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του (1995) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006

Την συνολική προσφορά του στον Ελληνισμό τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στην συλλυπητήρια ανακοίνωσή του λέγοντας, «Ο Άντριου Άθενς υπήρξε εξέχουσα ηγετική προσωπικότητα του Ελληνισμού της Διασποράς. Γεννημένος στο Σικάγο, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, δεν ξέχασε στιγμή τις ρίζες του. Αφιέρωσε για δεκαετίες τη ζωή του στον Ελληνισμό. Προασπίστηκε σε δύσκολες στιγμές τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αγωνίστηκε για τα εθνικά δίκαια. Μέλημά του, ο Ελληνισμός στις πέντε ηπείρους. Οι Έλληνες της Διασποράς τον τίμησαν για την προσφορά του ανδεικνύοντάς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού από την ίδρυσή του. 

Ο Άντριου Άθενς υπήρξε πολύτιμος συμπαραστάτης στους αγώνες για τα εθνικά συμφέροντα. Συνεργαστήκαμε στενά για τις εθνικές υποθέσεις, για τον Ελληνισμό της Διασποράς και ήταν πάντα πρόθυμος να συμβάλλει τα μέγιστα. Ήταν ένας καλός φίλος. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Α.Αθενς απέστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως επισημαίνει:  «Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο  απανταχού  Ελληνισμός θρηνεί έναν πολύ μεγάλο Έλληνα, τον Άντριου  Άθενς που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών, σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο.

Ο Άντριου  Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας. Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς. Σε κάθε Εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ).

Είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς  για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού  ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας.Εκ  μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».[space size=»30″]

By