Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Η Λιβερία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω Έμπολα

Ο ΠΟΥ παρουσιάζει νέα σχέδια για εμβόλια κατά του ιού

ebola

Η Λιβερία αναδεικνύεται ως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως καθώς μέχρι στιγμής μετρά 2.705 θανάτους σε 4.665 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Κρούεται έτσι ο κώδωνας του κινδύνου για τα αυξανόμενα νούμερα ασθενών και τα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική με την πληροοφρία πως αν δεν επιταχυνθούν οι προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας, ο ιός Έμπολα θα σκοτώσει 90.000 ανθρώπους στη Λιβερία και θα προσβάλει 171.000 ως τα μέσα Δεκεμβρίου, επισημαίνεται σε έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

«Οι προβλέψεις μας φέρνουν στο προσκήνιο το γεγονός ότι κλείνει το περιθώριο ευκαιρίας να ελέγξουμε την επιδημία και να αποτρέψουμε έναν καταστροφικό απολογισμό νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό Έμπολα τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Άλισον Γκάλβαρι, μια από τις γιατρούς που συνέταξαν την έρευνα.

Επιπλέον εγκαταστάσεις για την νοσηλεία ασθενών, η αύξηση του εντοπισμού νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη διανομή προστατευτικού εξοπλισμού στα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 98.000 κρούσματα ως τα μέσα Δεκεμβρίου, επισημαίνει η έρευνα.

Χωρίς ενισχυμένες προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας, ο απολογισμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στη Λιβερία ενδέχεται να είναι πολύ υψηλός, υπογραμμίζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε σχέδιά του για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής πειραματικών φαρμάκων κατά του ιού Έμπολα, επισημαίνοντας ότι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ενδέχεται να διεξαχθούν αν είναι δυνατό ήδη από τον Δεκέμβριο στη δυτική Αφρική.

«Αυτό αποδεικνύει ότι όλα επιταχύνονται», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.

Από 200.000 ως 300.000 άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι δοκιμές αυτές έχουν στόχο να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.

Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2015, για τους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, επεσήμανε η κ. Κίνι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κίνι επιβεβαίωσε ότι δύο εμβόλια έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ πέντε ακόμη πειραματικά εμβόλια αναπτύσσονται και αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By