Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Η Ρωσία «απειλεί» τις ελληνικές εξαγωγές

Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25%

rodakina

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα, η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί η Μόσχα να επικαλείται υγειονομικούς λόγους για την απόφαση της και συγκεκριμένα την προσβολή των αγροτικών προϊόντων της χώρας από ένα επικίνδυνο έντομο, στην πραγματικότητα ωστόσο, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, πρόκειται για απάντηση στο νέο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε την Τρίτη η ΕΕ κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.

Τυχόν επιβεβαίωση των αρνητικών αυτών σεναρίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την πορεία των ελληνικών εξαγωγών φέτος που καταγράφει πτωτικές τάσεις. Η συνολική αξία των εξαγωγών προ τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ και η Μόσχα αποτελεί ένα από τους καλύτερους πελάτες για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 20η θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, καθώς απορροφά το 1,3% του συνόλου των εξαγωγών μας. Ωστόσο, για τα ελληνικά φρούτα, αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25%. Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.

Σε περίπτωση που η ρωσική απειλή υλοποιηθεί, τότε τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι παραγωγοί της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία) και της Πελοποννήσου όπου και επικεντρώνεται η παραγωγή φρούτων στην χώρα μας. Το 2012, σε μία από τις καλύτερες χρονιές για τα ελληνικά φρούτα, μόνο ο νομός Ημαθίας εξήγαγε στη Ρωσία 16.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια. Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% των ρωσικών εισαγωγών σε ροδάκινα και νεκταρίνια. Το 70% καλύπτεται από Ιταλούς και Ισπανούς, που θα πληγούν ακόμη περισσότερο από εμάς.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By