Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Λουκέτο στα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ

Θα γίνουν μετακινήσεις εργαζομένων στο Πλατύ Ημαθίας

zaxari ebz

Κλείνουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες και την Ορεστιάδα, όπως προέκυψε απο τη συνέλευση του Δ.Σ και γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Εξήγησε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν μετακινήσεις εργαζομένων στο μοναδικό εν λειτουργία πλέον εργοστάσιο -απο τα πέντε που υπήρχαν- στο Πλατύ Ημαθίας και εντός των επόμενων μηνών θα αποφασιστεί τι θα γίνει με το υπόλοιπο προσωπικό.

«Το πιο πιθανό είναι να δοθούν κίνητρα απομάκρυνσης» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Το λουκέτο στην παραγωγή των δύο εργοστασίων και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν σε αυτά, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων για την εταιρεία, τόσο από τη χρήση φθηνότερης καύσιμης ύλης όσο και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους».

Ο κ. Βαρκάκης διευκρίνισε, ότι στα δύο εργοστάσια θα εξοικονομηθούν 8 εκατ. ευρώ μόνο από την αλλαγή χρήσης της καύσιμης ύλης, καθώς το έως σήμερα χρησιμοποιούμενο φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί με υγροποιημένο αέριο, η τιμή του οποίου είναι πιο χαμηλή.

Όσον αφορά στο προσωπικό, ανέφερε ότι η μόνη διαδικασία που θα εκτελείται από όσους εργαζομένους θα παραμείνουν, θα είναι η συγκέντρωση των ζαχαρότευτλων από τους παραγωγούς της περιοχής και η προώθησή τους στο εργοστάσιο της Ημαθίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονται 47 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί στην περιοχή σπέρνουν συνολικά 18.000 στρέμματα.

Τα αντίστοιχα νούμερα προ πενταετίας ήταν: 260 εργαζόμενοι και περισσότερα από 60.000 στρέμματα.

Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονται σε 59 και συνολικά οι παραγωγοί τεύτλων σπέρνουν 13.000 στρέμματα, όταν προ πενταετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα.

Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα και οι τευτλοπαραγωγοί σπέρνουν περισσότερα από 50.000 στρέμματα, όταν προ πενταετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000 στρέμματα.

Μετά τη συνάντησή τους με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Λάμπρο Χαραλάμπους, και με την Ομοσπονδία εργαζομένων, τα μέλη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι θα έχει «δραματικές επιπτώσεις η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει στις περιοχές αυτές τα εργοστάσια της ΕΒΖ».

By