Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020

Μέρκελ: Προϋποθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ η διευθέτηση της ονομασίας

Συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς είχε η γερμανίδα καγκελάριος με το θέμα της ΠΓΔΜ στην ατζέντα

Merkel

«Σύντομη» συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, είχε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ «ευχαρίστησε τον κ. Νίμιτς για την πολυετή διαμεσολαβητική δράση του και συζήτησε μαζί του την παρούσα κατάσταση των προσπαθειών του». Οι δύο αξιωματούχοι «συμφώνησαν ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με την ανάλογη πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες Αθήνα και Σκόπια». Η καγκελάριος, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «διαβεβαίωσε τον κ. Νίμιτς για τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στις περαιτέρω εργασίες του».

Σε σημείωση, η οποία συνοδεύει την ανακοίνωση, η Καγκελαρία αναφέρεται στο ζήτημα της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής χώρας και διευκρινίζει ότι η Γερμανία τηρεί τη διατύπωση που προέκυψε από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Προσθέτει δε ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν, επανειλημμένα, ομόφωνα αποφασίσει ότι η αμοιβαία διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ».

By