Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020

Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο αντρών

anastasiadis-mpaintenΤην παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Τουρκία συζήτησαν σε αποψινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάιντεν έδειξε «πλήρη κατανόηση» στις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και για τη διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή αμερικανική θέση για το «δικαίωμα» της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε στο συνομιλητή του ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και τις προκλήσεις στην περιοχή, δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση του διαλόγου στο Κυπριακό, ζητώντας την στήριξη των ΗΠΑ για «συμμόρφωση» της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

By