Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2020

Μπλόκο στα πλοία που δεν πληρώνουν

Προβλήματα στις σημερινές αναχωρήσεις πλοίων, από εταιρείες που χρωστούν δεδουλευμένα στους εργαζομένους

ploia

Μπλόκα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στήθηκαν από τα ξημερώματα της Πέμπτης σε όλα τα πλοία των εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματά τους. Στο «στόχαστρό» τους πλοία που εκτελούν δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

Τα πλοία, στα οποία οι ναυτικοί έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους, φεύγουν κανονικά.

Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στα πλοία Αχαιός και Άγιος Νεκτάριος και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα δύο πλοία φεύγουν κανονικά την Αίγινα.

Αυτήν την ώρα, κλιμάκιο της ΠΝΟ βρίσκεται στον καταπέλτη του του «Ποσειδών Ελλάς», που έχει προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 09:45 για Αίγινα – Αγκίστρι.

peirates800_181013

Προθεσμία στις εταιρείες

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) είχε δώσει προ ημερών προθεσμία με επιστολή προς τις ναυτιλιακές εταιρείες NEL Lines, ΑΝΕΚ, Hellenic Seaways, Ventouris Sea Lines, ANMEZ και LANE Lines για την εξόφληση των δεδουλευμένων ως την Πέμπτη 20 Μαρτίου.

Ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, «ενημερώθηκε το Α” Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ότι το προγραμματισμένο δρομολόγιο του πλοίου “European Express” σημαίας Κύπρου για τις 23:59 από Πειραιά για Εύδηλο – Άγ. Κήρυκο – Φούρνους – Καρλόβασι-Βαθύ-Χίο-Μυτιλήνη-Λήμνο-Καβάλα παρέμεινε ανεκτέλεστο λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων και επικείμενης επίσχεσης εργασίας μελών του πληρώματος».

Για το θέμα διενεργείται προανάκριση «ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων».

Η ΝΕΛ (πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «European Express») σε έγγραφη δήλωσή της προς την ΠΝΟ αναφέρει ότι επιθυμεί την πλήρη εξόφληση των πληρωμάτων στα υπό πλοιοκτησία διαχείριση πλοία της.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα εκχώρησε εγγράφως το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ που διατηρεί και δικαιούται να λάβει από την συμβαλλόμενη πιστώτρια τράπεζα Millennium Bank και την καθολική της διάδοχο Τράπεζα Πειραιώς.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ που χαρακτηρίζουν ειλικρινή την κίνηση της εταιρείας, έχει συμφωνηθεί μεταξύ της NEΛ και της πιστώτριας τράπεζας σε εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου του Βορείου Αιγαίου περί επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας.

Limani_peiraia 1

«Συνεπείς» οι Μινωικές και οι Attica Group

H Minoan Lines σε ανακοίνωσή της πάντως ανέφερε: «Η εταιρεία, πάντα συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, δεν έχει καμία τρέχουσα οφειλή στα δεδουλευμένα των υπαλλήλων γραφείων και των ναυτικών που εργάζονται στα πλοία της, στις γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Attica Group, μητρική εταιρεία των πλοιοκτητριών των πλοίων Blue Star Ferries και Superfast Ferries, η οποία επισημαίνει πως ουδέποτε έχει καθυστερήσει πληρωμή δεδουλευμένων και ότι δεν οφείλει δεδουλευμένα στο σύνολο των ναυτικών που εργάζονται στα πλοία της, όπως επίσης και στο προσωπικό ξηράς.

«Τα πλοία της Attica Group (Blue Star Ferries και Superfast Ferries) εκτελούν με απόλυτη συνέπεια όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια τόσο στην Αδριατική όσο και στα ελληνικά νησιά, πραγματοποιώντας και έκτακτα δρομολόγια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προορισμών που εξυπηρετούν» αναφέρει στην ανακοίνωση και σημειώνει επιπλέον ότι «ως εκ τούτου, η Attica Group ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries και της Superfast Ferries θα εκτελεστούν κανονικά».

Εν τω μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία και στις 9 Απριλίου λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

By