Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Μάρκος Μπόλαρης: Στερούν από τους Έλληνες το Euronews

Ερώτηση του βουλευτή σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Ανάπτυξης

bolaris markosΤην αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους της ΕΡΤ Α.Ε για τη μετάδοση και σε ελληνική γλώσσα του τηλεοπτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού τηλεοπτικού σταθμού Euronews καταγγέλλει με ερώτηση του προς τους κ. Κεδίκογλου και Χατζηδάκη ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης.

Αφού αναφέρεται στο ιστορικό της δέσμευσης της ΕΡΤ Α.Ε μέσω της σύμβασης που υπέγραψε από κοινού με το ΡΙΚ, για τη μετάδοση ευρωπαϊκού πολύγλωσσου τηλεοπτικού προγράμματος ενημέρωσης στην ελληνική, ο κ. Μπόλαρης υπενθυμίζει τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της σύμβασης. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μάρκος Μπόλαρης σημαντική παράμετρος της συμφωνίας αυτής ήταν η εξ ολοκλήρου κάλυψη της δαπάνης με το ποσό των 6,5 εκατομμύριων ευρώ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο καταγγέλλει ο κ. Μπόλαρης η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία και με δήλωση της διοίκησης της ΕΡΤ διέκοψε την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του Euronews στις 18.12.2012, τόσο για την εκπομπή των δύο ξενόγλωσσων προγραμμάτων (Αγγλικά, Γαλλικά) όσο και για την απόδοση αυτών στην ελληνική γλώσσα. Η ενέργεια αυτή συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος του Euronews, καθώς την ίδια ώρα η ΕΡΤ Α.Ε. επέτρεπε, μέσω του επίγειου ψηφιακού δικτύου της, την αναμετάδοση του BBC, του CNN και του Deutsche Welle. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με την υπ’αρίθμ. 128/25.02.2013 απόφασή του έκρινε με 5 ψήφους υπέρ και 2 κατά πως η ΕΡΤ κακώς διέκοψε την μετάδοση του αγγλόφωνου και γαλλόφωνου προγράμματος της Euronews, καθώς και την απόδοσή τους στην ελληνική γλώσσα.  Κάλεσε επιπλέον την ΕΡΤ να επαναφέρει το πρόγραμμα του Euronews με την απειλή επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων. Ο κ. Μπόλαρης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αποστέρησης των Ελλήνων πολιτών από την καθημερινή ενημέρωση και το τηλεοπτικό πολιτιστικό και μορφωτικό προϊόν που εκπέμπει το Euronews; Παράλληλα θέτει το καίριο ερώτημα αν υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα, που προωθώντας ευτελή τηλεοπτικά προϊόντα εναντιώνονται στην προβολή του προγράμματος Euronews, προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρίσεις;

(Visited 1 times, 1 visits today)
By