Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

Νέες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Χωρίς επεισόδια οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αυτή τη φορά

TURKEY-ERDOGAN

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, Τετάρτη, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας με στόχο να καταγγείλουν τη διαφθορά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και να απαιτήσουν την παραίτησή του, μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον γιο του, στην οποία φέρεται να τον συμβουλεύει πώς να κρύψει χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Με επικεφαλής τον υποψήφιο του CHP για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Σαριγκιούλ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «κάτω οι κλέφτες» και «να παραιτηθεί η κυβέρνηση». Μοίρασαν, επίσης, στους περαστικούς ψεύτικα χαρτονομίσματα, τα οποία θεωρούν σύμβολα της διαφθοράς της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιζιλάι, σε μια κινητοποίηση που οργανώθηκε από αριστερά συνδικάτα.

Και οι δύο διαδηλώσεις διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την κυβέρνηση, το βράδυ της Δευτέρας μπήκε προσωπικά στο στόχαστρο ο Ερντογάν, όταν αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μια ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γιο του, τον Μπιλάλ, τον οποίο φέρεται να συμβουλεύει πώς να εξαφανίσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνομιλία αυτή είναι προϊόν μοντάζ και επέρριψε την ευθύνη για την «ποταπή επίθεση» που δέχεται στους πρώην συμμάχους του της αδελφότητας του εξόριστου ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By