Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

«Ναι» Βενιζέλου στην πρόταση Κουβέλη για διάλογο

«Οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται»

venizelos euaggelos zapeio

Ναι στο διάλογο που προτείνει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω απαντητικής επιστολής που απέστειλε στον Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή εκφράζει την ικανοποίηση του που υπάρχει «συμφωνία στην ανάγκη ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς έστω και με καθυστέρηση», επισημαίνει πως η πρόταση του κ. Κουβέλη κινείται στη γραμμή και στην προγραμματική βάση του ΠΑΣΟΚ και αποδέχεται την πρόταση διαλόγου αναφέροντας πως τα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου «βρίσκονται στον κατάλογο των βασικών προτεραιοτήτων της χώρας».

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «η κεντροαριστερά θα πρέπει να διεκδικήσει ρόλο αυτόνομο και κεντρικό» και αφήνει έμμεσες αλλά σαφέστατες αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά «Το έθνος πρέπει να ενωθεί και πάλι σε πείσμα όσων καλλιεργούν τη λογική της έντασης. Οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Βενιζέλου

«Προς τον

Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς

κ. Φώτη Κουβέλη

Eυχαριστώ για την επιστολή σας που έλαβα χθες. Χαίρομαι γιατί, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, συμφωνούμε στην ανάγκη ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων που τοποθετούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Όπως ξέρετε, αυτή ήταν και είναι η σταθερή γραμμή μας. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, σε μια ουσιαστική πολιτική και προγραμματική βάση. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε επίμονα ώστε αυτό να γίνει πριν τις ευρωεκλογές. Η Ελιά είναι ένα πρώτο βήμα που βρήκε ανταπόκριση. Στην ίδια πάντα κατεύθυνση της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης κινείται και η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου που θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής μας Επιτροπής το Σάββατο.

Δεχόμαστε, συνεπώς, την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου, την οποία άλλωστε έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει. Η θεματολογία που περιλαμβάνεται στο παράρτημα της επιστολής σας περιλαμβάνει ζητήματα που προφανώς βρίσκονται στον κατάλογο των βασικών προτεραιοτήτων της χώρας. Είχα την ευκαιρία στις 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς την ολοκληρωμένη πρόταση μας για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Για την Ελλάδα μετά την κρίση και το μνημόνιο. Σημασία έχει ότι προτείνουμε στον Ελληνικό Λαό να είναι ειλικρινές, αληθινό, υπεύθυνο, τεκμηριωμένο, εφικτό. Όταν μια προγραμματική πρόταση έχει τα στοιχεία αυτά και μαζί την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να είναι πραγματικά προοδευτική.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά. Οφείλει να διεκδικεί ρόλο αυτόνομο και κεντρικό. Να είναι η μεγάλη κοίτη που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και υπερβαίνει την τεχνητή πόλωση, τον λεγόμενο μικρό διπολισμό.

Σημασία όμως έχουν και ζητήματα θεσμικής και εθνικής τάξης. Το έθνος πρέπει να ενωθεί και πάλι σε πείσμα όσων καλλιεργούν τη λογική της έντασης.

Οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι για μια πρώτη συνάντηση διαλόγου με όλους εκείνους που νοιώθουν ότι η υπόθεση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, τους αφορά.

By