Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Ουκρανία: Αποχωρούν από το δημαρχείο του Κιέβου οι διαδηλωτές

Το δημαρχείο, που είχε καταληφθεί την 1η Δεκεμβρίου και μετατραπεί στο «γενικό επιτελείο της επανάστασης» έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους διαδηλωτές, όπως και η πλατεία Μαϊντάν

ukraine-protesters

Οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές αποχώρησαν σήμερα το πρωί από το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχαν καταλάβει από τον Δεκέμβριο, μετά την αποφυλάκιση των ακτιβιστών που είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Λίγα λεπτά αργότερα ο πρεσβευτής της Ελβετίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ήταν ο πρώτος που μπήκε στο άδειο κτίριο. «Η Ελβετία, που προεδρεύει στον ΟΑΣE, προσκλήθηκε από τις δύο πλευρές να συμμετάσχει στη διαδικασία παράδοσης του δημαρχείου στις αρχές«, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Ελβετός διπλωμάτης Κρίστιαν Σενεμπέργκερ.

Το δημαρχείο, που είχε καταληφθεί την 1η Δεκεμβρίου και μετατραπεί στο «γενικό επιτελείο της επανάστασης» έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους διαδηλωτές, όπως και η πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η εκκένωσή του ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι αρχές για να εφαρμόσουν το νόμο που αμνηστεύει τους 234 διαδηλωτές οι οποίοι αποφυλακίστηκαν αλλά παραμένουν ακόμη κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα.

Στο δημαρχείο, όπου είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο και μια καντίνα, φιλοξενούσε περίπου 700 ανθρώπους που έμεναν και κοιμόντουσαν εκεί.

Anti-government protest in Ukraine

Στο μεταξύ, η ουκρανική αντιπολίτευση συσπειρώνεται και πάλι στους δρόμους του Κιέβου σήμερα σε μια ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του  Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την ετοιμότητά της να κάνει παραχωρήσεις μετά την απελευθέρωση δεκάδων κρατούμενων αντικυβερνητικών ακτιβιστών.

Για ενδέκατη φορά από την αρχή της εσωτερικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σχεδόν τρεις μήνες μετά το ισχυρό κύμα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε από τη «στροφή» του Γιανουκόβιτς ο οποίος αρνήθηκε την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στραφεί προς τη Ρωσία, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται το μεσημέρι (10:00GMT ) στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου. Την προηγούμενη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, παρακολούθησαν περίπου 70.000 άτομα στην περιοχή που είναι το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξελιχθεί με την πάροδο των εβδομάδων σε μια ολοκληρωτική απόρριψη του καθεστώτος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δεν έχει καμφθεί ούτε με την παραίτηση της κυβέρνησης ούτε με τις διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Η αντιπολίτευση που μετρά νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει δεσμευθεί να προετοιμάσει μια «ειρηνική διαδήλωση» για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Για να εκτονωθεί η ένταση, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απελευθερώνουν τους 234 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως, οι κατηγορίες εναντίον τους, οι οποίες μπορούν να τους καταδικάσουν σε ποινές έως και 15 χρόνια φυλακής παραμένουν και θα καταπέσουν στο πλαίσιο ενός νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο εάν οι διαδηλωτές εκκενώσουν κυβερνητικά κτίρια που κατέχουν, σε πολλές περιοχές και στην πόλη του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του κινήματος της αντιπολίτευσης, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εκκένωση των κτιρίων που κατέχουν ακόμη και την Κυριακή, μόλις ληφθεί η κεντρική απόφαση από τα συντονιστικά όργανα –τα οποία απαρτίζονται από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολιτικούς ακτιβιστές- που είναι στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κυριακής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By