Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020

Πάνω από 30% η μείωση του μέσου ετήσιου μισθού των εκπαιδευτικών

Χαμηλόμισθοι είναι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί

ekpaideutikoi

Χαμηλόμισθοι είναι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Μισθοί και επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη». Οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι στα ίδια επίπεδα με αυτούς των Τούρκων συναδέλφων τους ενώ πιο χαμηλά από τους Έλληνες βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί σε Εσθονία, Λετονία, Τσεχία και άλλες Ανατολικές και Βαλκανικές χώρες. Αξίζει να τονιστεί ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εκπαιδευτικών μειώθηκε κατά 40.96% ποσοστιαίες μονάδες ενώ ο μέσος ετήσιος μισθός παρουσιάζει μείωση 31% συγκριτικά με το 2010.

Από τον παρακάτω πίνακα διαπιστώνει κανείς ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί κατατάσσονται στην 13η θέση με βάση το πιο χαμηλό μισθό σε σύνολο 33 χωρών.

lista_1

Σημαντικό είναι και το στοιχείο σχετικά τη σύγκριση του μισθού ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Με βάση την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι ο βασικός ετήσιος μισθός των Ελλήνων εκπαιδευτικών διαμορφώνεται στο 75.3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Στις περισσότερες χώρες ο βασικός μισθός είναι πιο χαμηλός από το κατά κεφαλήν εισόδημα ενώ η Κύπρος ανήκει στο ένα τέταρτο των χωρών όπου ο μισθός είναι υψηλότερος.

lista_2

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είχαν τη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης ενώ ακολουθούν η Σλοβενία, Ισλανδία, Ιρλανδία.

lista_3

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην αντίστοιχη έρευνα του 2010 μέσος ετήσιος μισθός των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα ήταν 22.818 ευρώ ενώ στην έρευνα του 2014 διαμορφώθηκε στα 15.732 ευρώ. Η μείωση των αποδοχών για τους εκπαιδευτικούς έφθασε τις 31 ποσοστιαίες μονάδες αφού έχασαν μέσα σε 4 χρόνια περίπου 7.000 ευρώ.

lista_4

By