Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Παιδιά αστειεύονται ανέμελα λίγο πριν την τραγωδία στη Ν. Κορέα (video)

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας που ερωτήθηκε κατά τη κατάθεσή του σήμερα εάν το υπερβάλλον φορτίο μπορεί να εξηγήσει το ναυάγιο, απάντησε πως «ναι»

South Korea Ship Sinking Embattled Crew-3

Την χαρούμενη ατμόσφαιρα που επικρατούσε λίγα λεπτά πριν από τη βύθιση του πλοίου που πήρε μαζί του στον θάνατο εκατοντάδες παιδιά, δείχνει βίντεο που τράβηξε με το κινητό του ένας 17χρονος μαθητής το πρωί της 16ης Απριλίου σε καμπίνα του ακινητοποιημένου νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού.

Στο βίντεο, που μεταδόθηκε από τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης κατόπιν αιτήματος του πατέρα του παιδιού, τίποτε δεν είναι ικανό να χαλάσει το κέφι της παρέας των παιδιών που βρίσκονται σε σχολική εκδρομή. Άλλωστε το πλήρωμα εμφανίζεται καθησυχαστικό: σε όλη της διάρκεια της λήψης μεταδίδεται από τα μεγάφωνα του πλοίου το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Δεν υπάρχει καμία διαταγή εκκένωσης.

«Σώστε με», φωνάζει αστειευόμενος ένας μαθητής, ενώ άλλος προτείνει να ανεβάσουν το βίντεο στο Facebook. «Αρχίζει να μοιάζει με τον “Τιτανικό», λέει ένα τρίτο παιδί.

Η ώρα στο κινητό του Παρκ Σου-Χιούν δείχνει ότι ο μαθητής άρχισε να φιλμάρει στις 08.52, λίγα λεπτά πριν το πλήρωμα στείλει το πρώτο σήμα κινδύνου. Ένδεκα λεπτά αργότερα, οι μαθητές εξακολουθούν να αστειεύονται. Ένας λέει ότι ήρθε η ώρα να εκφράσει τις τελευταίες του επιθυμίες. Άλλοι αναρωτιούνται αν το περιστατικό θα είναι στα δελτία ειδήσεων.

Έπειτα, η αγωνία αρχίζει να καταλαμβάνει τα παιδιά, που αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ένας μαθητής τρέμει και έχει ναυτία. Άλλος αντιδρά στην εντολή για σωσίβια. «Δεν καταλαβαίνω. Να βάλουμε σωσίβια; Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο βυθίζεται;».

Σε όλη τη διάρκεια της λήψης το πλήρωμα καλεί από τα μεγάφωνα τους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ο πλοίαρχος και 14 μέλη των πληρώματος έχουν συλληφθεί, με την υποψία ότι άργησαν να δώσουν εντολή εγκατάλειψης του πλοίου. Όταν τελικά η εντολή δόθηκε, η κλίση του οχηματαγωγού ήταν πολύ μεγάλη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για τα παιδιά να βγουν από το βυθιζόμενο πλοίο.

Ο πλοίαρχος εξήγησε ότι θέλησε να εμποδίσει τους επιβάτες να πηδήξουν στη θάλασσα πριν φθάσει η βοήθεια, και να πνιγούν.

«Τι κάνει ο καπετάνιος;» αναρωτιέται ένας μαθητής στο βίντεο.

Ο πλοίαρχος του πλοίου, που βρισκόταν σε άδεια, δήλωσε στις αρχές ότι είχε μάταια προειδοποιήσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία για σοβαρά προβλήματα ευστάθειας του πλοίου.

Η εταιρεία, η Chonghaejin Marine Co., αγόρασε το ηλικίας 18 ετών οχηματαγωγό Sewol το 2012 και κατασκεύασε επιπλέον καμπίνες, γεγονός που μετέβαλε την ισορροπία του πλοίου και μείωσε την ευστάθειά του στα κύματα.

Η ακτοφυλακή έδωσε αμέσως μετά το ναυάγιο στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον αντικαταστάτη του πλοιάρχου, τον Λι Ζουν-Σουκ, 69 ετών , φορώντας σωσίβιο και το εσώρουχό του, να εγκαταλείπει το πλοίο, αφήνοντας πίσω του τους επιβάτες.

Ένας από τους στόχους της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο τη στιγμή που οι κατάλογοι των επιβατών ήσαν ελλιπείς και ανακριβείς.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας που ερωτήθηκε κατά τη κατάθεσή του σήμερα εάν το υπερβάλλον φορτίο μπορεί να εξηγήσει το ναυάγιο, απάντησε: «Ναι».

[video_embed][/video_embed]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By