Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Ποιος είναι ο «νεοάστεγος» στην Ελλάδα του 2014

Άστεγος μόνο λίγους μήνες, νεαρής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής είναι το προφίλ των περισσότερων ατόμων που έχουν βρει καταφύγιο τις νύχτες στο υπνωτήριο αστέγων που λειτουργεί από τις 23 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

astegos650_150114

«Μιλάμε κυρίως για νεοάστεγους, οι οποίοι νοίκιαζαν κάποιο σπίτι και είχαν οικογένεια, αλλά όταν έχασαν τη δουλειά τους, άρχισαν να κοιμούνται στο δρόμο» εξηγεί στο ΑΠΕ η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη της δομής, Ελένη Παπαστεργίου.

Αναφέρει, μάλιστα, ένα ενδεικτικό παράδειγμα ανθρώπου με τέσσερα ανήλικα παιδιά, ο οποίος, όταν έχασε τη δουλειά του επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την ψυχολογική πίεση στο σπίτι του, αποφάσισε να φύγει για να μην τους επιβαρύνει. «Κοιμόταν στο δρόμο εδώ και καιρό, όταν ήρθε στο υπνωτήριο, όπου τον βοηθήσαμε να ξαναβρεί δουλειά και τελικά επέστρεψε στην οικογένειά του» λέει η κ. Παπαστεργίου.

Πιο προστατευμένες οι γυναίκες

Ο κοιτώνας των ανδρών με 44 κρεβάτια είναι γεμάτος κάθε βράδυ, ενώ, αντίθετα, ο γυναικείος είναι σχεδόν άδειος αφού φιλοξενούνται μόλις τέσσερις γυναίκες. «Πιο δύσκολα οι γυναίκες θα μείνουν στο δρόμο, έχουν πιο προστατευμένο περιβάλλον και, παράλληλα, υπάρχουν ξενώνες για όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα κακοποίησης» διευκρινίζει η κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι σε μερικούς μήνες, που θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών.

Το υπνωτήριο βρίσκεται επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, σε χώρο 750 τ.μ. τής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η οποία τον παραχώρησε, για μία δεκαετία, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ο χώρος ανοίγει στις 7 το απόγευμα για την υποδοχή των αστέγων, στους οποίους παρέχεται βραδινό και κλείνει μετά το πρωινό τους, στις 9 το πρωί. Προσπαθούμε πάντα να στηρίξουμε κάθε άστεγο που έρχεται, προς κάθε κατεύθυνση και το μόνο που ζητάμε απ” αυτούς είναι να μην είναι «παραδομένοι» και «βολεμένοι», να δείχνουν διάθεση, δηλαδή, να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους» καταλήγει η κ. Παπαστεργίου.

Το υπνωτήριο λειτουργεί σε συνεργασία με την κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» και παρέχει, επίσης, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By