Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Πούτιν: επίσκεψη στο Κίεβο

Τον Πατριάρχη Ρωσίας, Κύριλλο συνόδευε ο ρώσος Πρόεδρος στην Ουκρανία

poutinkalogeroiΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο προκαθήμενος της ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλων ιεραρχών εννέα χριστιανικών εκκλησιών συμμετείχαν, χθες, στους 1.025ους εορτασμούς για τον εκχριστιανισμό της γεωγραφικής αυτής περιοχής.

Η λειτουργία τελέστηκε στον ναό του Αγίου Βλαδίμηρου σε ανάμνηση του βαπτίσματος του έτους 988 μετά Χριστόν – τότε που ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος ο Μεγάλος και άλλοι προύχοντες βαπτίστηκαν Χριστιανοί, στα νερά του Δνείπερου.

Την συγκεκριμένη βάπτιση τηρεί, ως χρονική αφετηρία της, η Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν σχετικώς ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί η Ουκρανία (πάλαι ποτέ σοβιετική Δημοκρατία) να είναι μέλος μιας «Ευρωασιατικής Ένωσης», με ρωσική πρωτοκαθεδρία, παρά να συνδεθεί με την ΕΕ, στόχο τον οποίο θα επιδιώξει να υλοποιήσει το Κίεβο τον Νοέμβριο στη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σημειωτέον ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει, έως σήμερα, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο στο Κίεβο, το οποίο εορτάζει ξεχωριστά αυτήν την επέτειο.

Χθες Παρασκευή, την νύκτα, η ουκρανική αστυνομία συνέλαβε αρκετούς καλλιτέχνες – διαδήλωναν με πανό, στα οποία τα συνθήματα πρότειναν το κράτος να είναι χωριστό από την Εκκλησία. Το φεμινιστικό κίνημα Femen, απ την πλευρά του, έκανε σήμερα λόγο για «εκφοβιστική εκστρατεία» των αρχών κατά πολιτικών αντιπάλων τους.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

By