Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019

Πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να στηρίξει τους  δανειολήπτες αναλαμβάνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας 

spitia agora
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να στηρίξει τους δανειολήπτες έναντι των πλειστηριασμών ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, το ΕΚΑ θα στηρίξει με νομικές συμβουλές όλα τα σωματεία της ευθύνης του, που θέλουν να προστατέψουν τα μέλη τους από πλειστηριασμούς κατοικιών τους. Θα προχωρήσει σε ανοιχτές δράσεις και συγκεντρώσεις έξω από τράπεζες που προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, τα μέλη του θα συμμετέχουν κάθε Τετάρτη σε κινητοποιήσεις που θα οργανώνονται από πολίτες και φορείς έξω από το ειρηνοδικείο που συζητούνται οι πλειστηριασμοί, ενώ θα κινηθεί και νομικά κατά της μονιμοποίησης του νέου φόρου των ακινήτων.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της αναστολής των πλειστηριασμών όπως αυτή ισχύει σήμερα.
  • Την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα των δανειοληπτών, ώστε η αποπληρωμή των οφειλών τους να μην αποβαίνει σε καμία περίπτωση σε βάρος της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.
  • Την επέκταση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, καθώς και προς μεγάλες επιχειρήσεις που παρέχουν ανάλογες κοινωφελείς υπηρεσίες (ιδιωτικοί πάροχοι ρεύματος, τηλεπικοινωνιών κλπ).
  • Νέα «σεισάχθεια», η οποία θα περιλαμβάνει μερική ή και ολική διαγραφή χρεών, για εκείνους τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν, με συγκεκριμένους κοινωνικούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Την τροποποίηση του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να υπαχθούν στις προστατευτικές του διατάξεις και οι μικροεπιχειρηματίες, καθώς και τη διαγραφή, με προϋποθέσεις, του μεγαλύτερου μέρους, ή και του συνόλου των οφειλών που αφορούν καταχρηστικούς όρους δανειακών συμβάσεων, ληστρικά-τοκογλυφικά επιτόκια κλπ.
  • Τη δραστική μείωση του επιτοκίου των διακανονισμών σε ύψος που να μην υποκρύπτει κερδοσκοπικούς στόχους (επιτόκιο ΕΚΤ συν κάποια έξοδα διαχείρισης).
  • Την επαναδιαμόρφωση των κριτηρίων του κοινωνικού τιμολογίου και τη διεύρυνση των ομάδων πολιτών που μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο και με αναδρομική ισχύ.

Πηγή: ΑΜΠE

By