Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Ρόμπερτσον: «Χρεοκοπημένος διπλωμάτης ο Έλγιν»

«Έκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα για να βγάλει χρήματα»

marmara

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα», σημείωσε ο Αυστραλός νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον, σε εκπομπή της αυστραλιανής δημόσιας τηλεόρασης του ABC, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου μαζί με την Αμάλ Κλούνι είχε διαδοχικές επαφές για το ζήτημα.

Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον χαρακτήρισε τον λόρδο Έλγιν ως χρεοκοπημένο διπλωμάτη, που έκλεψε τα γλυπτά για να βγάλει χρήματα. «Δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα, ούτε άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη και να τα μεταφέρει στη χώρα του, καταστρέφοντας μάλιστα αρκετά» ανέφερε ο αυστραλός νομικός.

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Έμα Αμπερίτσι ότι το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά και ότι το ίδιο δηλώνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο κ. Ρόμπερτσον τόνισε: «Ναι αλλά το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής τους και αυτό είναι σημαντικό». Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν πως υπάρχει θέμα.

«Η UNESCO έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην Αμάλ Κλούνι, ο κ. Ρόμπερτσον ανέφερε ότι ασχολείται εδώ και τρία χρόνια με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

«Τότε με πλησίασε η ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την άποψή μου και εγώ της ζήτησα να καταθέσει και την δική της» δήλωσε, επισημαίνοντας: «Ήταν συμπτωματικό ότι παντρεύτηκε πρόσφατα. Δεν επιδιώξαμε το ταξίδι αυτή την εποχή για μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ήταν συμπτωματικό και δεν επιδιώξαμε όλη αυτή τη δημοσιότητα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By