Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Σαλιγκάρι – γίγαντας

Ζει πάνω από 10 χρόνια

saligarigigasΕίναι γνωστός και ως «σαλιγκάρι τίγρης» μια και αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος χερσαίων σαλιγκαριών στη Γη. Πρόκειται για το λεγόμενο «γίγαντα της Αφρικής», ο οποίος φτάνει σε μήκος μέχρι τα είκοσι εκατοστά και ζει στις δασικές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, στην Ασία, την Καραϊβική αλλά και σε διάφορα νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού. Ως δεινός χορτοφάγος, αποτελεί πληγή για τις καλλιέργειες των περιοχών μια και καταστρέφει στο πέρασμά του ό, τι πράσινο βρει!

Το σαλιγκάρι… γίγας, λατρεύει την υγρασία και εκτός από τις δασικές περιοχές απαντούν στις πόλεις, μέσα σε κήπους και πάρκα. Συγχρόνως το εν λόγω σαλιγκάρι παρουσιάζει ακόμα μια ιδιαιτερότητα, διαθέτει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα και μπορεί με απουσία του άλλου φύλου να αναπαραχθεί μόνο του.

saligari2Τα περισσότερα ζουν πάνω από 10 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα επιλέγουν ως κατοικίδια -ιδιαίτερα στην Αμερική- αν και αυτό απαγορεύεται. Η εμφάνισή τους πάντως προκαλεί εντύπωση και συχνά αποτελούν αντικείμενο μελέτης από ειδικούς επιστήμονες, που επιδιώκουν την περαιτέρω διερεύνηση του είδους.

 

Πηγή: offsite.com.cy

(Visited 1 times, 2 visits today)
By