Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

Σε ισχύ η εκεχειρία των 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας

«Το 80% των 1.400 και πλέον Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άμαχοι, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 251 παιδιά»

gaza polemos- nekroi

Σε συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν τελικά το Ισραήλ και η Χαμάς αργά το βράδυ της Πέμπτης όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η εκεχειρία θα έχει ισχύ 72 ώρες και άρχισε στις 8:00 (ώρα Ελλάδας και Ισραήλ) το πρωί της Παρασκευής.

Θα είναι άνευ όρων και θα μπορεί να παραταθεί, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Τόσο το Τελ Αβίβ, όσο και η Χαμάς, δεσμεύτηκαν πως θα τηρήσουν την εκεχειρία.

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση μέχρι να αρχίσει η εκεχειρία και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους κατά την κατάπαυση του πυρός», αναφέρουν ο Μπαν και ο Κέρι στην κοινή δήλωσή τους.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι κρίσιμη για να δοθεί στους άμαχους πολίτες μία πολυαναμενόμενη ανακούφιση από τη βία. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών θα λάβουν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ζωτικές εργασίες, όπως να φροντίσουν τους τραυματισμένους και να μαζέψουν προμήθειες σε φαγητό και άλλα είδη» προσθέτουν.

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπίες των ισραηλινών και των παλαιστινίων θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Κάιρο υπό την αιγίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για μία ποιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορέσουν να θέσουν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν σε αυτές τις συνομιλίες», αναφέρουν στη δήλωσή τους ο γγ του ΟΗΕ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ακόμη δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από αεροπορικές επιδρομές ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 79.

Πυρ ομαδόν κατά του Ισραήλ

Είχε προηγηθεί μία τετράωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ασκήθηκε σφοδρότατη κριτική στο Ισραήλ για τις πρακτικές του κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων του οργανισμού.

Όπως επισημάνθηκε περισσότεροι από 220.000 παλαιστίνιοι πολίτες έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την όλο και δυσκολότερη ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται, εν μέσω βομβαρδισμών από τις ΙΕΔ ακόμη και σε αυτές τις περιοχές.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Πιερ Κρέχενμπιλ κατά την τοποθέτησή του στο ΣΑ του ΟΗΕ από τη Γάζα, όπου βρίσκεται, ανέφερε πως ο πάμφτωχος θύλακας όπου ζουν πάνω από 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

«Με έως και 2.500 εκτοπισμένους ανθρώπους να ζουν σε (κάθε) σχολείο (του ΟΗΕ) και με κατά μέσον όρο 80 ανθρώπους σε κάθε τάξη, έχουμε υπερβεί τα αποδεκτά όρια (του αριθμού των ανθρώπων) που μπορούμε να φιλοξενήσουμε», εξήγησε.

Τι ορίζει το διεθνές δίκαιο

Έτσι, η ευθύνη πέφτει ολοκληρωτικά στο Ισραήλ, βάση και διεθνών συμφωνιών.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, η δύναμη κατοχής – εν προκειμένω το Ισραήλ- οφείλει, «στον μέγιστο βαθμό βάσει των μέσων τα οποία έχει στη διάθεσή της», να εγγυάται τη δημόσια υγεία, την υγιεινή, την προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων ειδών για τους πολίτες που τελούν υπό κατοχή.

«Η πραγματικότητα στη Γάζα σήμερα είναι πως κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές», είπε από την πλευρά της η Βάλερι Έιμος, η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις αρωγής.

Μάλιστα η Έιμος αποκάλυψε ακόμη μία σκληρή αλήθεια για τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς: Το 80% των 1.400 και πλέον Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άμαχοι, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 251 παιδιά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By