Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Σε συναγερμό σε Μαλαισία και Ινδονησία

Τρομακτική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των φωτιών

malaisiaΗ Μαλαισία κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο περιοχές της νότιας επαρχίας Τζοχόρ καθώς ο καπνός από τις φωτιές στην Ινδονησία αύξησαν τον ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από το επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο.

Η παράνομη καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, δυτικά της χερισονήσου της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, για να δημιουργηθεί χώρος για φυτείες για την παραγωγή φοινικελαίου ή χαρτομάζας, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

Ο καπνός από τις φωτιές στην επαρχία Ριάου της Σουμάτρας έχει καλύψει επίσης τη γειτονική Σιγκαπούρη, όμως η ποιότητα του αέρα σ” αυτή την πόλη κράτος βελτιώθηκε το Σαββατοκύριακο αφού είχε προηγουμένως φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η Ινδονησία κατάφερε να δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο σημαντικές νεροποντές πάνω από τις δασικές φωτιές στη Σουμάτρα.

Ένα αεροπλάνο έρριξε τέσσερις τόνους άλατα στα σύννεφα πάνω από την επαρχία Μπενγκάλις (βορειοδυτική Ινδονησία), όπου υπάρχουν πολλές εστίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νεροποντές.

Επίσης, τρία ελικόπτερα ετοιμάζονται να ρίξουν μεγάλες ποσότητες νερού στις εστίες, τις οποίες οι πυροσβέστες επί του πεδίου δεν μπορούν να κατασβέσουν επειδή σιγοκαίνε μέσα στο παχύ στρώμα από νεκρά φύλλα και φυτά που σχηματίζεται στο έδαφος της ζούγκλας.

Οι ινδονησιακές αρχές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποψιάζονται πως εταιρείες παραγωγής φοινικελαίου ή χαρτομάζας με έδρα τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη άναψαν τις φωτιές για να αποδασώσουν εδάφη με λιγότερα έξοδα — κάτι που οι εταιρείες διαψεύδουν.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως η χώρα θα αναλάβει δράση εναντίον των εταιρειών τις οποίες κατηγορεί ότι ευθύνονται για τις φωτιές.

Πηγη: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By