Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2019

Στουρνάρας: Δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις

Έθεσε ως σοβαρή πρόκληση τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων»

trapeza ths ellados

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έθεσε ως σοβαρή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων», καλώντας τα ιδρύματα να χορηγούν δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο 3ο επενδυτικό Forum της Eurobank ο κ. Στουρνάρας αφού έκανε τον απολογισμό της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Χαρακτήρισε ακόμα «βασικό κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας» την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την επόμενη άνοιξη.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον νέο τομέα ευθύνης του, τον τραπεζικό, τόνισε ότι συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με σημαντικότερη τη συσσώρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό κάνει τις τράπεζες να διστάζουν να χορηγούν νέα δάνεια ενώ την ίδια στιγμή τις αναγκάζει να δεσμεύουν περισσότερο κεφάλαιο για τις μελλοντικές απώλειες από τα επισφαλή δάνεια.

Η αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων έχει, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα βελτιώσουν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Δεύτερον, την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών προκειμένου να εξασφαλιστεί μια πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους και στην οριστική αντιμετώπιση των δανείων τα οποία είναι απίθανο να αποπληρωθούν πλήρως. Μια τέτοια στρατηγική θα βοηθήσει όχι μόνο μεμονωμένους οφειλέτες, αλλά μακροπρόθεσμα θα ξεκλειδώσει και τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις λειτουργικές τους μονάδες που ασχολούνται με αυτά τα δάνεια. Επιπλέον, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στρατηγικές κεφαλαιακής ενίσχυσης ενόψει της αλλαγής των κανόνων ασφάλειας της ΕΚΤ στις αρχές του 2015.

Ακόμα προέτρεψε τα πιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν ενεργά στην αναδιάρθρωση άλλων τομέων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών.

By