Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020

Στουρνάρας σε Τσίπρα: Δεν μας ζήτησαν βοήθεια οι Κύπριοι…

Συνάντηση ενημέρωσης μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
 
Minister for Finance Meets with Political Leaders / Ενημέρωση Πολιτικών Αρχηγών από τον Γιάννη Στουρνάρα για το Θέμα της ΚύπρουΑμφισβήτησε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ότι η Κύπρος ζήτησε την βοήθεια της Ελλάδας κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Ποτέ η Λευκωσία δεν ζήτησε την συνδρομή μας, είπε απαντώντας εμμέσως στην κριτική της Λευκωσίας προς την Αθήνα.
Του Κώστα Πουλακίδα 
Στην συνάντηση, που κράτησε 1 ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα επηρεαστεί.
Υποστήριξε ακόμη ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχε θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων, ενώ αρκετές φορές τόνισε ότι στο Eurogroup ξεκαθαρίστηκε ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση και δεν αφορά άλλες χώρες. Ωστόσο δεν απάντησε τι θα κάνει αν ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση να «κουρευτούν» οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Συνολικά ο Γ. Στουρνάρας υπερασπίσθηκε τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ για την στάση της Αθήνας είπε ότι έκανε ότι μπορούσε στο πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί.
Για την ανάληψη της λειτουργίας των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι έγινε με απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε στην ερώτηση γιατί στην Κύπρο δεν ακολουθήθηκε το μοντέλο της Ιρλανδίας όπου κρατικοποιήθηκε η Anglo Irish Bank και στη συνέχεια ρευστοποιήθηκε με την σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ. Απλώς είπε ότι δεν τέθηκε ποτέ αυτή η ιδέα στο τραπέζι….
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την συνάντηση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής:

«Τα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στην οδυνηρή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο παραμένουν αναπάντητα και μετά την ενημέρωση του Yπουργού Oικονομικών κ. Στουρνάρα προς τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ερώτημα Πρώτο: Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι αναμενόταν να τεθεί στις 15/3 στο Γιούρογκρουπ θέμα κουρέματος των καταθέσεων, ποια ήταν η προετοιμασία της, ποια η συνεννόηση με τη κυπριακή πλευρά και, εν τέλει ,προς τι η θετική στάση της ελληνικής πλευράς; Ποια θα είναι η στάση της αν ζητηθεί κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις;

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί δε δόθηκε χείρα βοηθείας στην Κύπρο, ώστε να αποφύγει τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup;

Η απάντηση ότι δε δόθηκε επειδή δε ζητήθηκε από τη κυπριακή πλευρά, εγείρει επίσης πολλαπλά ερωτήματα για το ποιός λέει την αλήθεια: Ο κ. Στουρνάρας ή ο αντιπρόεδρος του κόμματος του κ. Αναστασιάδη;

Ερώτημα Τρίτο: Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια, ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα πηγαίνουν ως μποναμάς σε μια, μέχρι πριν από λίγους μήνες, υπό πτώχευση ιδιωτική τράπεζα;

Κατά τα άλλα ο κ. Στουρνάρας επιμένει να είναι προσκολλημένος στο ιδεολόγημα ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση και ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει στρατηγική.

Παρόλα αυτά τον διαψεύδουν όχι μόνο οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και αυτές της Σαντάλ Χιουζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Μπαρνιέ, που φανέρωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει κούρεμα καταθέσεων των ανασφάλιστων καταθετών.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη σημερινή ενημέρωση, που δεν μας καθιστά ούτε σοφότερους ούτε λιγότερο ανήσυχους, εκτιμάμε ότι δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν :

Είτε η Ελληνική κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου για τις οδυνηρές συνέπειες στη Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωζώνη από τη προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη Κύπρο, είτε προσπαθεί για άλλη μια φορά, εντέχνως, να τις αποκρύψει από τον ελληνικό λαό.

Ειλικρινά δυσκολευόμαστε να αξιολογήσουμε ποια από τις δύο εκδοχές είναι η χειρότερη.»

[space size=»30″]
By