Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

Συρία: Αιματηρή έκρηξη σε τέμενος

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες μπροστά στο τέμενος Μπιλάλ αλ Χάμπσι

Car bombing in Homs

Μια βόμβα εξερράγη μπροστά σε ένα τέμενος σκοτώνοντας 14 ανθρώπους στην πόλη Χομς, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση χθες, καθώς δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζουν να πλησιάζουν το στόχο να αποσπάσουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης από τους αντικαθεστωτικούς μαχητές, επιτυγχάνοντας μια συμβολική νίκη.

«Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες μπροστά στο τέμενος Μπιλάλ αλ Χάμπσι. . . καθώς ο κόσμος έφευγε από το ναό», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το τέμενος βρίσκεται στο τμήμα της Χομς το οποίο ελέγχεται από τις αρχές.

Οι συριακές αρχές γενικά χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των ανταρτών «τρομοκρατικές». Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν του Λιβάνου, που έχει δημοσιογράφους στη Συρία, μετέδωσε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Εκατοντάδες αντάρτες και πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στην παλιά πόλη της Χομς, περικυκλωμένοι από κυβερνητικές δυνάμεις και παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στον Άσαντ. Μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης νωρίτερα φέτος επέτρεψε να βγουν πολλοί άμαχοι από την περιοχή, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν. Αυτή την εβδομάδα, σημειώθηκαν σφοδρές μάχες.

Η Χομς, μια πόλη με σουνιτικό, αλαουιτικό και χριστιανικό πληθυσμό, ήταν μια από τις πρώτες εστίες των διαδηλώσεων εναντίον του Άσαντ το 2011 οι οποίες, μετά τη βίαιη καταστολή τους, μετατράπηκαν σε μια εμφύλια ένοπλη σύρραξη. Έκτοτε έχει γίνει ένα σύμβολο της καταστροφικής φύσης του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, καθώς πολλές από τις συνοικίες της έχουν ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε επικαλούμενο μια πηγή του στρατού ότι ο στρατός «εξόντωσε» τους αντάρτες στο κέντρο της Χομς και κατέλαβε κτίρια στις συνοικίες Μπαμπ Χουντ και Ουάντι αλ Σάγεχ.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι καταδίκασε αυτή που αποκάλεσε «παραβίαση της διακοπής των εχθροπραξιών» από τη συριακή κυβέρνηση και τη «βάρβαρη επίθεσή της εναντίον των κατοίκων» στην παλιά πόλη της Χομς.

«Οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος και η περικύκλωση της πόλης είναι ένα ποταπό παράδειγμα της προσέγγισης που έχει υιοθετήσει, να προξενεί λιμό και να αναγκάζει τους αντιπάλους του να παραδίδονται. Καλούμε το καθεστώς να σταματήσει τις επιθέσεις του στην παλιά πόλη και να επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Εθνικός Συνασπισμός της εξόριστης αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι θα σημειωθεί σφαγή εάν οι δυνάμεις του Άσαντ προσπαθήσουν να καταλάβουν τον μικρό πλέον θύλακα της Χομς που ελέγχουν οι αντάρτες.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο, το ένα τρίτο εκ των οποίων ήταν πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες.

Τους τελευταίους μήνες η σύγκρουση έχει φθάσει σε αδιέξοδο. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τη Δαμασκό, τις μεγάλες πόλεις και τις δυτικές παράκτιες περιοχές. Οι αντάρτες κρατούν μεγάλες εκτάσεις στα βόρεια και στα ανατολικά.

By