Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019

Τουρκικό Υπ.Εξ.: Οι ελληνοκύπριοι δεν είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού

Απειλές για νέα κρίση στην περιοχή…

 

KyprosΜε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί την ελληνοκύπρια  πλευρά να μην αυταπατώνται ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή.

Όπως μεταδίδεται από τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η σκέψη από την «ελληνοκύπρια διοίκηση» να υποδειχθούν οι κοινοί φυσικοί πόροι του νησιού ως εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αυταπατώνται ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κύπρου, μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή. Κάνει δε λόγο για παράκαμψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του «τουρκοκυπριακού λαού» στις φυσικές πηγές που είναι «ένα επικίνδυνο σημάδι ότι μπορεί να προκληθεί μια νέα κρίση στην περιοχή».

Η Τουρκία, συνεχίζει, είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στην τουρκοκύπρια πλευρά και να προφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Σε δύο περιπτώσεις, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και 29 Σεπτεμβρίου 2012 η τουρκοκύπρια πλευρά απηύθυνε έκκληση για συνεργασία σε έναν δίκαιο διαμοιρασμό των κοινών φυσικών πόρων, αναφέρει προσθέτοντας ότι η ελληνοκύπρια πλευρά που δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση καμία από τις δύο φορές, χρησιμοποιεί ως αφορμή την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Η Τουρκία και η τουρκοκύπρια πλευρά επιθυμούν μια λύση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις στο νησί, υποστηρίζει σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει στόχο την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και το νησί και να μπορούν να ξεπεραστούν στην Κύπρο πολιτικές διαφωνίες και οικονομικά προβλήματα, δημιουργώντας στο νησί συνθήκες ειρήνης, συμφωνίας και συνεργασίας,

Πρέπει οι δύο «συνιδρυθέντες λαοί» να αποφασίσουν από κοινού το τι μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή και των μητέρων πατρίδων να χτίσουν ένα νέο καθεστώς, προστίθεται. «Γι’ αυτό δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η τουρκοκύπρια πλευρά με την κατανόηση για μια κοινή ευημερία και ασφάλεια περιμένει την έναρξη άμεσα των διαπραγματεύσεων».

Δεν είναι επιλογή μας η πρόκληση μιας νέας κρίση του προβλήματος που βρίσκεται ενώπιόν μας, συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό πρέπει να μετατραπεί σε μια ευκαιρία και αρχή για μια ειρηνική και μόνιμη λύση.

«Οι τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ μια μειονότητα σε ένα ελληνοκύπριο κράτος στο νησί. Η Τουρκία δεν θα δώσει με κανένα τρόπο άδεια σε κάτι τέτοιο. Αλλά η Τουρκία θα σεβαστεί τις επιλογές των δύο λαών στο νησί. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου συνεταιρισμού και οι παράμετροι γι’ αυτό είναι ξεκάθαροι, αν οι ελληνοκύπριοι τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται νότια του νησιού τους διαχειριστούν μονόπλευρα και δεν επιθυμούν την συνεργασία με τους τουρκοκύπριους, μπορεί να υπάρξει και μια διαπραγμάτευση για λύση προς την κατεύθυνση των δύο κρατών».

Ο μόνος δρόμος για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από τη λύση είναι προς την κατεύθυνση των προτάσεων της τουρκοκύπριας πλευράς το 2011 και το 2012, υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ η επίτευξη μιας συμφωνίας και να ληφθεί η συγκατάθεση των τουρκοκυπρίων με ξεκάθαρο τρόπο στο θέμα του διαμοιρασμού των φυσικών πόρων, γράφει η ανακοίνωση. Με αυτή την αντίληψη η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ελλάδα και τους ελληνοκύπριους, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΚ.

 

Πηγή: http://offsite.com.cy

 

 

By