Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Κύπρο

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

eurokoinovoulio

Καταδίκασαν οι ευρωβουλευτές τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις «θαλάσσιες έρευνες» που σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμα της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής, με ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα, ενώ παράλληλα ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν «παράνομες και προκλητικές«, τονίζοντας ότι αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα ζήτησαν έτσι από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Οι προκλητικές ενέργειες και απειλές της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζει το εγκριθέν ψήφισμα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By