Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2019

Τσίπρας: Φέτος έχουμε την χειρότερη σχολική χρονιά

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την ΔΟΕ

Angeliki Panagiotou / fosphotos.com
Angeliki Panagiotou / fosphotos.com

Η «βάρβαρη πολιτική» της κυβένρησης που έχει ως στόχο «τα λογιστικά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργεί τεράστια κοινωνικά ελλείμματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε σήμερα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

«Φέτος έχουμε τη χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων 40 τουλάχιστον χρόνων. Μια σχολική χρονιά με σχολεία με τεράστιες ελλείψεις, με μαθητές που πηγαίνουν και δεν βρίσκουν δασκάλους και καθηγητές, χωρίς σχολικούς φύλακες, με διαλυμένο το ολοήμερο σχολείο και χιλιάδες νέους εργαζόμενους να μην έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Κυρίως έχουμε μια χρονιά που απειλείται συθέμελα το οικοδόμημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες» δήλωσε.

«Και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής που με στόχο τα λογιστικά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργεί τεράστια κοινωνικά ελλείμματα. Τα πλεονάσματα που βασίζονται στη διάλυση και στο κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, μονάδων κοινωνικής φροντίδας δεν είναι πραγματικά πλεονάσματα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν αφορούν στο ιερό τους δικαίωμα στην εργασία. Αφορά στη δυνατότητα η χώρα να έχει σχολεία, πανεπιστήμια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που θα πηγαίνουν τα παιδιά μας να μορφώνονται. Άρα αφορά την ίδια την ύπαρξη και την προοπτική του λαού μας και της πατρίδας μας».

«Σε δύσκολες συνθήκες τα σχολεία της χώρας μας ήταν ανοιχτά ακόμα και στην περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή και όπου η δημοκρατία δεν λειτουργούσε. Σήμερα κινδυνεύουν τα σχολεία μας να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Κρούουμε καμπανάκι κινδύνου. Αυτό αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων».

Επίσης χαρακτήρισε ως μονόδρομο την «ανατροπή αυτής της πολιτικής του μνημονίου». Ως προϋπόθεση έθεσε «ένα πλατύ λαϊκό κοινωνικό μέτωπο που, με αγώνες, με διεκδικήσεις, θα σταματήσει την καταστροφή και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης πολιτικής δημοκρατικής αλλαγής για την ανόρθωση της κοινωνίας και το ξαναχτίσιμο της δημόσιας παιδείας».

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει τις αδικίες που έχει επιφέρει η κυβερνητική πολιτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Αυτά κουβεντιάσαμε και με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους και κυρίως, όταν θα υπάρξει η μεγάλη αυτή πολιτική αλλαγή, θα δοθεί η δυνατότητα σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας να σταματήσει την καταστροφή. Ως πρώτη προτεραιότητα θα έχουμε την αποκατάσταση των αδικιών και των μεγάλων πληγών που έχει επιφέρει το μνημόνιο και η μνημονιακή πολιτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χαράλαμπος Κόκκινος δήλωσε ότι «Ο μόνος δρόμος για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι ο δρόμος του αγώνα απέναντι σε αυτές τις παρανοϊκές πολιτικές. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια ζητώντας την ειλικρινή και ουσιαστική στήριξη των πολιτικών κομμάτων και ζητούμε να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων. Αν δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, η πολιτική του ηγεσία, καλούμε άμεσα τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις. Καλούμε όλον το πολιτικό κόσμο να συμπαραταχθεί στο δίκαιο αίτημά μας και στέλνουμε το μήνυμα ότι η επένδυση στην παιδεία είναι απάντηση στην κρίση».

By