Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την ναυτιλία

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των εφοπλιστών

boulh

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της τροπολογίας- που αφορά στη φορολόγηση της ναυτιλιακής κοινότητας-  ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή και το ΚΚΕ, ενώ παρών ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 52 βουλευτές, 36 καταψήφισαν και 1 παρών, αυτό του Γρηγόρη Ψαριανού.

Νωρίτερα, είχε ξεσπάει άγρια κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος των εφοπλιστών και χαρακτήρισε την ρύθμιση σκανδαλώδη. Περνώντας στην αντεπίθεση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συναντιέται με τους εφοπλιστές και τους δίνει διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα πειράξει, στη Βουλή ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια. «Κατηγορούμαι ως εκπρόσωπος τύπου των εφοπλιστών γιατί μίλησα για την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας που ο κ. Δρίτσας θέλει να αποξενώσει», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα ήταν δείγμα κυβερνητικής ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας να στηρίξετε την τροπολογία και να στείλετε ένα μήνυμα και στην ελληνική ναυτιλία για την συνεισφορά της ότι δεν διακινδυνεύεται τίποτα από τυχόν αλλαγές», τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι με την ρύθμιση τίθεται συγκεκριμένος οικονομικός στόχος, ώστε στα επόμενα 4 χρόνια να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 420 εκατ. ευρώ.

«Ο κύριος υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ζητά να τους αγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες γιατί σε 4 χρόνια θα δώσουν όλοι 420 εκ ευρώ. Με μια ρύθμιση μάλιστα που προβλέπει οικιοθελή συνεισφορά και όχι υποχρεωτική», σχολίασε ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ και η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι δεν εξηγείται πως η κατάργηση της υποχρεωτικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών που μετατρέπεται με την νέα ρύθμιση σε οικιοθελή, είναι παράλληλα και δεσμευτική για τους εφοπλιστές.

By