Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άκαρπες οι συνομιλίες Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Η Ρωσία απείλησε να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τρίτη.

fysiko aerio

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για μια πιθανή συμφωνία στο ζήτημα του φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες. Μετά από περισσότερο από τρεισήμισι ώρες συνομιλιών δεν υπήρξε καμία πρόοδος όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα το βράδυ. Είναι επίσης ασαφές πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις που εποπτεύονται από τον επίτροπο της ΕΕ σε θέματα Ενέργειας Γκίντερ Οετίνγκερ.

Η Ρωσία απείλησε να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τρίτη. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το Κίεβο καθυστερεί τις πληρωμές για την παροχή φυσικού αερίου και απαίτησε συνολικά 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν, συμμετέχουν στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες μαζί με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και τον επικεφαλής της Naftogas, Αντρέι Κομπόλεφ. Οι επικεφαλής της Gazprom και της Naftogaz «έχουν αναπτύξει μια προσέγγιση και οι δύο εταιρείες θα έχουν περαιτέρω διαβουλεύσεις συνεχίζοντας τις συνομιλίες τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από την καταβολή των οφειλομένων από την Ουκρανία στη Ρωσία, οι διαπραγματευτές αφορούν και τις μελλοντικές τιμές. Η Ρωσία απαιτεί 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αντί των προηγουμένως συμφωνηθέντων 268,5 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Μετά από ένα γύρο συνομιλιών στο Βερολίνο στα τέλη Μαΐου, η Naftogaz κατέβαλε 786 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, κάνοντας τη συνολική λύση πιο πιθανή όπως είχε δηλώσει εκείνη τη στιγμή ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ. Αλλά ακόμη και μετά από αυτήν την καταβολή των οφειλομένων το Κίεβο συνεχίζει να χρωστά 1,43 δισεκατομμύρια δολάρια στη Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας επειδή απειλείται η ροή του φυσικού αερίου που μέσω της Ουκρανίας πηγαίνει προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

By