Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άκερμαν: «Δεν πρέπει να δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις στους Έλληνες»

«Η καθυστέρηση μιας αναδιάρθρωσης χρέους, όταν αυτή έχει καταστεί αναπόφευκτη, μόνο να αυξήσει τον τελικό λογαριασμό μπορεί»

akerman

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν, αναφέρει ότι δεν πρέπει να δίνονται ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες καθώς η κρίση δεν έχει ακόμη λάβει οριστικό τέλος.

«Δεν πρέπει να δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις: Οι δύσκολοι καιροί δεν έχουν περάσει τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο κ. Άκερμαν χαρακτηριστικά.

Ο Ελβετός τραπεζίτης, ερωτηθείς γιατί το 2010 οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να μεταφέρουν το ρίσκο των ελληνικών ομολόγων ύψους περί τα 320 δις. ευρώ, από τις τράπεζες και τους ιδιώτες στους φορολογούμενους της Ευρώπης, κάνει λόγο για μια κατάσταση πρωτόγνωρη, που έπιασε την ΕΕ εξ απήνης.

«Εκείνη την εποχή όλοι μας ήμασταν παντελώς απροετοίμαστοι για τη χρεωκοπία ενός κράτους- μέλους της ευρωζώνης και για το ντόμινο των επιπτώσεων που αυτή θα προκαλούσε σε άλλα κράτη και σε τράπεζες», λέει και συνεχίζει:

«Δεν διαθέταμε κανόνες για κρατικές χρεοκοπίες στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EMU). Ακόμα σημαντικότερο ήταν ότι δεν διαθέταμε μηχανισμούς ώστε να προλάβουμε τη μετάδοση προβλημάτων από μια τέτοια χρεωκοπία σε άλλες χώρες. Επιπλέον, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διαδικασία ώστε να αντιμετωπίζουμε τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών, τις οποίες θα προκαλούσε η ελληνική χρεοκοπία».

Στην ερώτηση για το σχέδιο δανεισμού που πρότεινε στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (Φεβρουάριος 2010), ο Ελβετός τραπεζίτης αναφέρει τη σημασία που έπαιξε ο γερμανικός παράγοντας: «Δεν είχε την αναγκαία υποστήριξη της Γερμανικής κυβέρνησης, η οποία φοβούταν την κοινή γνώμη και δεν ήταν έτοιμη να διασώσει οικονομικά τη Ελλάδα μετά την διάσωση των αδύναμων τραπεζών που είχε στοιχίσει δισεκατομμύρια στους φορολογουμένους. Ασφαλώς το σχέδιο δεν θα είχε αποτρέψει πλήρως την κρίση δημοσίου χρέους, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να την έχει καταστήσει λιγότερο έντονη».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, ο κ. Άκερμαν θεωρεί ότι «η καθυστέρηση μιας αναδιάρθρωσης χρέους, όταν αυτή έχει καταστεί αναπόφευκτη, μόνο να αυξήσει τον τελικό λογαριασμό μπορεί».

By