Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άμεση τιμωρία των εργοδοτών για «μαύρη» εργασία

Κυρώσεις- εξπρές και υψηλά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία θα μπορεί να επιβάλει ο επιθεωρητής εργασίας χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων, σύμφωνα με νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ergostasioΣτόχος είναι να μην υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία, η οποία συχνά είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και την ακύρωση του προστίμου. Εάν για παράδειγμα ο επιθεωρητής εργασίας διαπιστώσει μη αναγραφή εργαζομένου και ωρών εργασίας στον πίνακα προσωπικού θα επιβάλει άμεσα στον εργοδότη το πρόστιμο, το οποίο για τη συγκεκριμένη παράβαση ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και μετά θα τον καλεί να δώσει εξηγήσεις.

Με το  νομοσχέδιο ορίζονται και αυστηρότερα πρόστιμα από 300 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της παράβασης.

Ο επιθεωρητής εργασίας θα έχει ειδικότερα το δικαίωμα να επιβάλει άμεσα πρόστιμα, χωρίς να δεσμεύεται από την ημερομηνία πρόσκλησης του εργοδότη σε απολογία για παραβάσεις όπως:  Η μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών, των ημερήσιων δελτίων απασχολουμένων προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων, των εντύπων με τους όρους ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, των εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών τουλάχιστον για το τελευταίο τρίμηνο, του βιβλίου δρομολογίων και εργασίας των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων και οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 300 έως 5.000 ευρώ, αναλόγως του αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση.

Τα υψηλότερα πρόστιμα έως και 15.000 ευρώ θα επιβάλλονται για επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις ή πλοία χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις το υπουργείο επιχειρεί να καταπολεμήσει την έξαρση της «μαύρης» εργασίας, τις ακριβείς διαστάσεις τις οποίας ουδείς γνωρίζει, αφού είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί παρά μόνο κατά προσέγγιση.

Πηγή: Καθημερινή

(Visited 1 times, 1 visits today)
By