Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άναψαν «φωτιές» οι νέες δηλώσεις Στουρνάρα για νέα μέτρα

Διευκρινίζει τώρα ότι μιλά για στοχευμένες παρεμβάσεις 500 εκ. Αμηχανία στην κυβέρνηση, αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

 

fosphotos.com, Menelaos Myrillas
fosphotos.com, Menelaos Myrillas

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα Νέα «Δεν μπορούμε να λέμε όχι σε κανένα μέτρο» άναψε νέες φωτιές στην κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτει ότι πίσω από την επίσημη κυβερνητική γραμμή έρχονται παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 500 εκ.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου συνομιλώντας με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε νέα οριζόντια μέτρα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει διαρθρωτικά και στοχευμένα μέτρα ύψους 500 εκ, όσο δηλαδή εκτιμά η Αθήνα ότι είναι το δημοσιονομικό κενό στη χειρότερη περίπτωση, το οποίο αντίθετα η τρόικα υπολογίζει στα δύο δισ. ευρώ.

Ο κ.Στουρνάρας υποστήριξε ότι η εκτίμηση της τρόικας είναι υπερβολική, αλλά τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα ετοιμάσει πακέτο μέτρων μείωσης δαπανών, το οποίο θα αποστείλει εντός του Οκτωβρίου στους εκπροσώπους των δανειστών, που καταφθάνουν στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, επίσης, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι τα στοχευμένα αυτά μέτρα δεν περιλαμβάνουν περικοπές και παρεμβάσεις σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Η αμηχανία στην κυβέρνηση, λόγω του αλαλούμ που επικρατεί με την πολιτική διαπραγμάτευση από τη μία και τις οικονομικές συζητήσεις από την άλλη, είναι εμφανής. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Στουρνάρα, επανέλαβε: «Έχουμε πει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων», πρόσθεσε όμως ότι δίνονται με μεγάλη ευκολία συντάξεις σε νεαρή ηλικία και χαρακτήρισε αδιανόητο πλην των βαρέων και ανθυγιεινών να βγαίνουν εργαζόμενοι 50 και 55 ετών στη σύνταξη.

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στα Νέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου τύπου Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν από λίγα 24ώρα η κυβέρνηση  διέρρεε πως ήταν έτοιμη για το δικό της μεγάλο «όχι» στην τρόικα.

«Πριν λίγες ώρες στην προγραμματική συμφωνία μνημονιακής συμβίωσης που παρουσίασαν οι κ.κ. Σαμαράς Βενιζέλος έλεγαν πως δεν θα πάρουν άλλα μέτρα , ενώ την ίδια στιγμή έδιναν στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα που συνιστά τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει υπάρξει στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία», είπε ο κ.Σκουρλέτης.

«Η αλήθεια είναι ότι όπως και να τα βαφτίσει κανείς τα νέα μέτρα, «οριζόντια», «στοχευμένα» ή «διαρθρωτικά», η προώθησή τους αποτελεί τη μόνιμη και σταθερή δέσμευση της συγκυβέρνησης έναντι των δανειστών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας και τη γραμμή της Κουμουνδούρου στο θέμα, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στη διαπραγμάτευση και την επικαιρότητα.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By