Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στην Γερμανία

Μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι φέρεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 10% (-1 μονάδα) και η ριζοσπαστική αριστερά, die Linke, ποσοστό 7,5%

euroekloges germany

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζουν να προηγούνται των Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, που δείχνει επίσης άνοδο του κόμματος κατά του ευρώ AfD.

Σύμφωνα με το Politikbarometer, έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες και η βαυαρική πτέρυγά τους CSU φέρεται να συγκεντρώνουν το 37,5% των ψήφων (-0,5 μονάδα σε σχέση με ίδια δημοσκόπηση που διεξήχθη πριν από μια εβδομάδα) και οι Σοσιαλδημοκράτες, μικρός εταίρος στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού της Μέρκελ, λαμβάνουν ποσοστό 26,5% (-0,5 μονάδα).

Το κόμμα κατά του ευρώ AfD φέρεται να συγκεντρώνει το 7% των ψήφων αυξάνοντας κατά μια μονάδα τη δύναμή του σε σχέση με τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013 και τάσσεται υπέρ μιας «συντεταγμένης διάλυσης» του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, είχε προκαλέσει έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 πλησιάζοντας οριακά το 5% που απαιτείται για την εκπροσώπηση στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Μπούντεσταγκ, οι Πράσινοι φέρεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 10% (-1 μονάδα) και η ριζοσπαστική αριστερά, die Linke, ποσοστό 7,5% (-0,5 μονάδα), σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 22 Μαΐου σε δείγμα 1.248 ερωτηθέντων από το ινστιτούτο Forschungsgruppe Wahlen που εδρεύει στο Μάνχαϊμ της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Το φιλελεύθερο κόμμα FDP που δεν εκπροσωπείται πλέον στη Μπούντεσταγκ μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου φέρεται να λαμβάνει 3,5% (+0,5 μονάδα).

Το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ για τις ευρωεκλογές, (ποσοστό κατά δύο μονάδες αυξημένο σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα) και το 59% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται λίγο ή καθόλου για την ψηφοφορία αυτή (τρεις μονάδες λιγότερο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα).

By