Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άσκηση ετοιμότητας για τον Έμπολα στην Ελλάδα (φωτό)

Στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»

6-0

Τα καλά αντανακλαστικά του συστήματος υγείας, και κυρίως του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του ΕΚΑΒ, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ενός πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα, αποδείχτηκαν με την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση ετοιμότητας, όμως οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες το τελευταίο δίμηνο έχουν αντιμετωπίσει -χωρίς κάμερες και προβολείς αλλά με την ίδια επιτυχία- έξι περιστατικά που αφορούσαν σε πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού του αιμορραγικού πυρετού.

Οι ειδικοί παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα κάποιο κρούσμα του ιού παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Τζένη Κρεμαστινού, με ζητούμενο για όλο το σύστημα υγείας να γίνει σωστά η διαχείρισή του.

Η άσκηση έγινε στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, μία ώρα πριν το νοσοκομείο μπει σε γενική εφημερία. Ασθενοφόρο πέρασε με ταχύτητα την είσοδο του «Αμαλία Φλέμινγκ».

Οδηγός και διασώστες φορούσαν ειδικές λευκές στολές και μάσκες. Σήμανε συναγερμός και ο «ασθενής» που πιθανολογείτο ότι έχει τον ιό του αιμορραγικού πυρετού οδηγήθηκε στον ειδικό, απομονωμένο χώρο που προορίζεται για τους ασθενείς με Έμπολα.

Το προσωπικό του νοσοκομείου και οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ έκαναν ό,τι θα έκαναν σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού. Μετά το τέλος της διακομιδής του «ύποπτου» περιστατικού, οι στολές και ο εξοπλισμός στάλθηκαν για απολύμανση.

1.1 1.21.3

Αφαίρεση ατομικών μέτρων προστασίας από την νοσηλεύτρια νοσηλείας με παρακολούθηση από το ζευγάρι της με την διαδικασία της διπλής εντολής.

2

Oμάδα υποδοχής στον χώρο καραντίνας (ιατρός- νοσηλεύτρια- απολυμαντής).

3

Ασφαλής προετοιμασία δείγματος αίματος σε συσκευασία τριών κυτίων.

4-0

Διαδικασία απολύμανσης έξω από τον χώρο καραντίνας για τους διασώστες.

5-0

Ατομικά μέτρα προστασίας υγειονομικού προσωπικού ΕΚΑΒ – Διπλή προστασία προσώπου και μάσκα με φίλτρο αναπνοής -μεταφορά με ΕΚΑΒ.

6-0

Ατομικά μέτρα προστασίας υγειονομικού προσωπικού – Διπλή προστασία προσώπου και μάσκα με φίλτρο αναπνοής.

By