Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

OOΣΑ: Στρεβλώσεις διατηρούν την ακρίβεια στην ελληνική αγορά

Έκθεση του Οργανισμού αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς, οι οποίοι εμποδίζουν την λειτουργία του ανταγωνισμού και κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές σε μια σειρά από αγαθά

supermarket

Έκθεση-σοκ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία φέρνει στο φως το σύνολο των στρεβλώσεων που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στην ελληνική αγορά παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Η έκθεση αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς οι οποίοι εμποδίζουν την λειτουργία του ανταγωνισμού και διατηρούν την ακρίβεια σε μια σειρά από αγαθά, μεταξύ των οποίων το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης, και θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την κατάργηση όλων των περιορισμών, με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ζητήθηκε το 2012 από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης, σύμφωνα με την ΚτΚ, αφορούν την κατάργηση όλων των τελών και εισφορών υπέρ τρίτων, την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο γάλα.

«Υπάρχει μία μελέτη που έχουμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ, έχουμε τα πρώτα στοιχεία της μελέτης, τα οριστικά στοιχεία θα τα έχουμε στα τέλη Νοεμβρίου, με βάση την οποία επιχειρούμε να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση στην αγορά, έτσι ώστε ορισμένες υπερ-προστατευμένες ομάδες, να μην έχουν αυτήν την προστασία και τελικά, ο καταναλωτής να έχει χαμηλότερες τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη σύσκεψη, το βράδυ του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Βεβαίως, η παρέμβαση αυτή αφορά δεκάδες τομείς και χρειάζεται προσοχή και διάλογο με τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και, φυσικά, και με τους αρμόδιους φορείς, όμως η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Θα πάμε μπροστά με διαρθρωτικές αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε τομές, οι οποίες θα στηρίξουν πράγματι τον ανυπεράσπιστο Έλληνα πολίτη και το πεδίο της αγοράς είναι κατεξοχήν ένα τέτοιο πεδίο» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By