Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έκκληση Ποροσένκο για περαιτέρω βοήθεια στον ουκρανικό στρατό

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Ποροσένκο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ενώ χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά»

porosenko-obamaA

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται πως δεν συμμερίστηκε απόλυτα την έκκληση του Ουκρανού ομόλογού του, Πέτρο Ποροσένκο, για παροχή αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο έναντι της απειλής που προβάλει στη χώρα η Ρωσία. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον Ποροσένκο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, ενώ χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο ως «τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά».

Ο Ποροσένκο ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, πέρα από τον εξοπλισμό που έχει ήδη στείλει η Ουάσινγκτον, όπως κιάλια νυχτερινής όρασης.

«Είναι απαραίτητη περισσότερη υποστήριξη από ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απαραίτητος περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός, θανατηφόρος και μη», δήλωσε. «Οι κουβέρτες και τα κιάλια νυχτερινής όρασης είναι σημαντικά, ωστόσο κανείς δεν είναι δυνατόν να κερδίσει τον πόλεμο μόνο με κουβέρτες», επισήμανε. «Όπως το Ισραήλ, έτσι και η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της».

Επίσης προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εάν δεν αναληφθεί δράση η Ρωσία θα συνεχίσει να «αρπάζει» περιοχές σε όλη την Ευρώπη, είπε με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι αποτελεί άμεση ανάγκη για τη χώρα ο «εκσυγχρονισμός του στρατού μας» και είπε ότι σε αυτό το ζήτημα ελπίζει στη βοήθεια των ΗΠΑ.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τη σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο», δήλωσε ο Ποροσένκο, τονίζοντας ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ηγεσία της κυβέρνησης Ομπάμα σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

«Καλώ τις ΗΠΑ να μας βοηθήσουν και να σταθούν αντάξιες στο φυσικό τους ρόλο – Καλώ την Αμερική να ανοίξει το δρόμο», δήλωσε ο Ποροσένκο. «Είμαι έτοιμος να συζητήσω τα πάντα, εκτός από ένα πράγμα: τον διαμελισμό της Ουκρανίας… και την κυριαρχία της».

By