Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έκοψαν το φαγητό «απ’ έξω» οι Έλληνες

Και αν τα προβλήματα υγείας δεν άλλαξαν τους Έλληνες, το έκανε η οικονομική κρίση…

souvlakiaΣε ένα αξιοπερίεργο, για τα ελληνικά δεδομένα, αποτέλεσμα οδηγήθηκε η έρευνα με θέμα «Διατροφή και Οικονομική κρίση» που διεξήγαγαν από κοινού η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ και το τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Όπως ανακοινώθηκε από τους υπεύθυνους της έρευνας, το 93% των καταναλωτών έχει περιορίσει το φαγητό «από έξω», δηλαδή από εστιατόρια, ταβέρνες ακόμα και… σουβλατζίδικα.  Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε για λόγους υγιεινής διατροφής ή λόγους υγείας, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι καταναλωτές έχουν περιορίσει το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%), ενώ φαίνεται πως επιλέγουν περισσότερο: ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

  •  To 55,1% του δείγματος είχε υποστεί μείωση των εισοδημάτων του.
  • Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.
  • Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.

 

 

By