Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Ισραήλ «τορπιλίζει» την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

«Έκπληκτη» η Ουάσινγκτον από τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ στη Δ. Όχθη

israel_west640

Τη στιγμή που η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης που παραπαίει, η ισραηλινή κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή 20.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

«Αιφνιδιαστήκαμε και ζητάμε εξηγήσεις» δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και την ίδια στιγμή η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί ότι εάν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση θα σημάνει το τέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ απηύθυνε την Τρίτη δημόσια πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή συνολικά 600.000 νέων κατοικιών σε όλη τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο αρνήθηκε να ανακοινώσει πόσες κατοικίες προβλέπονται για τη Δυτική Όχθη, ωστόσο κατά την εφημερίδα Haaretz και την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» ανέρχονται σε 20.000, αριθμός ρεκόρ.

Το ποσό των 45 εκατ. σέκελ (περίπου 10 εκατ. ευρώ) έχει ήδη αποδεσμευτεί για τα έξοδα που συνδέονται με τα σχέδια αυτά, διευκρινίζει η Haaretz.

«Η αποδέσμευση του ποσού αυτού αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι σοβαρή όσον αφορά την πρόθεσή της [σ.σ. για επέκταση του εποικισμού] και ότι υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται με τους Παλαιστίνιους μόνο και μόνο για να συνεχίσει τον εποικισμό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα» Γιααρίβ Οπενχάιμερ.

«Η επέκταση του εποικισμού αποδεικνύει επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός [Μπενιαμίν Νετανιάχου] δεν πιστεύει στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται» προσέθεσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να μπλόκαρε παρ” όλα αυτά την κατασκευή 1.200 κατοικιών στον τομέα Ε1 που συνδέει την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Η διεθνής κοινότητα, και κυρίως οι ΗΠΑ, έχουν καταδικάσει τα σχέδια στον τομέα Ε1, που θα κόψουν στα δύο τη Δυτική Όχθη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «έκπληξή» για τις κινήσεις του Ισραήλ, ζητώντας «εξηγήσεις» από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Ανησυχούμε πολύ […] αιφνιδιαστήκαμε από αυτήν την ανακοίνωση και επί του παρόντος ζητάμε εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Η ίδια ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό σχέδιο.

Ωστόσο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, ο πρόεδρος Αμπάς του ανέθεσε να ενημερώσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι στην περίπτωση που το Ισραήλ επιμείνει στην απόφασή του «αυτό θα σημάνει την επίσημη ανακοίνωση του τέλους της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η παλαιστινιακή ηγεσία απείλησε επίσης να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ξαναρχίσει τις ενέργειές της για να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς. Ο Ερεκάτ τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «θα εξετάσει τις επόμενες ώρες την πιθανότητα να στραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς εάν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του για αυτόν τον νέο εποικισμό».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By