Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

Δεκάδες νεκροί αστυνομικοί κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και ισλαμιστές κρατούμενοι από ασφυξία ενώ μεταφέρονταν σε φυλακή του Καΐρου.

egypt-riots

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών με απολογισμό τουλάχιστον 800 νεκρούς και το αδιέξοδο στο πολιτικό σκηνικό. Τη Δευτέρα τουλάχιστον 24 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και νοσοκομειακές πηγές.

Οι αστυνομικοί ταξίδευαν με δύο λεωφορεία που δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους κοντά στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων στο όχημα που τους μετέφερε σε μια φυλακή κοντά στο Κάιρο. Οι κρατούμενοι είχαν απαγάγει έναν αστυνομικό και επιχείρησαν να δραπετεύσουν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, από μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε περισσότερους από 600 ισλαμιστές κρατούμενους.

Την ίδια ώρα ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού και νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Αίγυπτος δεν θα «γονατίσει» μπροστά στη βία των ισλαμιστών.

Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στη Βιέννη.

Ο Ελ Μπαραντέι εγκατέλειψε το αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας από μια μυστική έξοδο, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους και έτσι δεν έκανε καμία δήλωση όπως και κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο του Καΐρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο ΕλΜπαραντέι θα παραμείνει ως τις 23 Αυγούστου στη Βιένη όπου διατηρεί κατοικία στην οποία ζουν μέλη της οικογένειάς του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By