Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

Στους 525 ο επίσημος απολογισμός των νεκρών | Συνεχίζεται η ένταση και σήμερα

egyptΗ αιματηρή διάλυση από το στρατό και την αστυνομία των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο και τα βίαια επεισόδια που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα στοίχισαν τη ζωή σε 525 ανθρώπους, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έβαλαν σήμερα στο Κάιρο φωτιά στην έδρα της διοίκησης μιας επαρχίας, την επομένη της αιματηρής διάλυσης από την αστυνομία και το στρατό των συγκεντρώσεων των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC έδειξε επίσης εικόνες από τη φλεγόμενη έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας της Γκίζας. Η επαρχία της Γκίζας αποτελεί τμήμα της μητρόπολης του Καΐρου.

Παράλληλα, άλλη πολυπληθής ομάδα υποστηρικτών της μουσουλμανικής Αδελφότητας πραγματοποίησε σήμερα πορεία στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, για να διαμαρτυρηθεί για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών διαμαρτυρίας που είχαν στήσει στο Κάιρο, η οποία προκάλεσε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

«Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους σχεδόν 500 οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του ηγέτη τους και πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε τον περασμένο μήνα από το στρατό έπειτα από λαϊκές διαδηλώσεις.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι σύμμαχοί τους δέχθηκαν ένα «πολύ ισχυρό πλήγμα» από την κατασταλτική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον τους, έχει χαθεί ο κεντρικός συντονισμός τους και εξαιτίας της αιματοχυσίας η οργή είναι τώρα «εκτός ελέγχου», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By