Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία στη Βρετανία

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η Βρετανία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο το Λονδίνο αποφεύγει να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια

britain620_kairos

Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 70 ετών έχασε τη ζωή του χθες στην κομητεία Γουίλτσιρ στη νοτιοδυτική Αγγλία όταν προσπάθησε να μετακινήσει δέντρο που είχε ξεριζωθεί από τους ισχυρότατους ανέμους. Πιστεύεται ότι το θύμα υπέστη ηλεκτροπληξία, καθώς το δέντρο είχε παρασύρει καλώδια ηλεκτροδότησης.

Ο κόκκινος συναγερμός που είχε εκδώσει η Μετεωρολογική Υπηρεσία την Τετάρτη για τη δυτική Βρετανία λόγω των ανέμων που έφτασαν τα 177 χιλιόμετρα την ώρα στην Ουαλία, έληξε στις 9 το βράδυ τοπική.

Κάτοικοι και αρχές έχουν αναφέρει ζημιές σε στέγες κτιρίων, πολλά ξεριζωμένα δέντρα και κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτροδότησης. Μικρής έκτασης φωτιά προκλήθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κριου μετά την κατάρρευση τμήματος της οροφής που παρέσυρε ηλεκτρικά καλώδια. Ένα δέντρο στο χωριό Πόιντον έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο τραυματίζοντας ελαφρά ένα μικρό αγόρι.

Συνολικά 121.000 νοικοκυριά, κυρίως στην Ουαλία, είχαν μείνει τη νύχτα της Τετάρτης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 250.000 σπίτια είχαν επηρεαστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Ιρλανδία, που επίσης υπέμεινε την ορμή των ανέμων.

Σε ισχύ βρίσκονται 16 σοβαρές προειδοποιήσει για πλημμύρες, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται βροχόπτωση ίση με αυτή ενός συνηθισμένου μήνα. Η κύρια ανησυχία εκφράζεται για περιοχές που είναι ήδη πλημμυρισμένες, όπως οι κομητείες Μπάρκσιρ και Σάρεϊ στην Κοιλάδα του Τάμεση, δυτικά του Λονδίνου και το Σόμερσετ. Σοβαρότατα εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της δυτικής Βρετανίας.

Προβληματισμός στην ΕΕ για τη βρετανική στάση

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί η Βρετανία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ολέθριες πλημμύρες που σάρωσαν τη νοτιοδυτική Αγγλία. Ακόμα και η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος μέλος της ΕΕ, είχε κάνει αίτηση για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όταν είχε πληγεί το 2002 από μια καταστροφική πλημμύρα, μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Αλλά μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει καμία αίτηση από το Λονδίνο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Τρίτη ότι τα χρήματα δεν θα είναι αντικείμενο για την καταπολέμηση την πλημμύρων, εξαιτίας των οποίων αποκλείστηκαν για εβδομάδες ολόκληρα χωριά στα νοτιοδυτικά της χώρας και χιλιάδες κάτοικοι στο Μπέρκσιρ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ζητήσει χρήματα από την ΕΕ, ο επίσημος εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μία χώρα έχει χρονικό περιθώριο 10 εβδομάδων, από τις πρώτες καταστροφές, για να υποβάλλει αίτηση για βοήθεια.

By