Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση υδατοδρομίων

Παραμένει έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία των υδατοδρομίων στην Ελλάδα και προς την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας προχωράει έμπρακτα η κυβέρνηση

hellenicplanes
Στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τη δημιουργία των υδατοδρομίων στην Ελλάδα προχωρούν τα υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος ξεκίνησε νέο κύκλο συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών δημιουργίας υδατοδρομίων και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

«Η λειτουργία των υδατοδρομίων αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας και θα εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα και τα νησιά μας, καθώς τα οφέλη από τη λειτουργία τους είναι πολλαπλασιαστικά, οι προοπτικές ανάπτυξης τεράστιες και η επίδρασή τους εκτείνεται σε ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε την εγκύκλιο για τα υδατοδρόμια, η οποία ξεκαθαρίζει πλέον τη διαδικασία παραχώρησης χώρου υδατοδρομίου σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

«Η υλοποίηση των υδατοδρομίων και ο ερχομός των υδροπλάνων δημιουργεί μία νέα αγορά για τον τουρισμό, τις μεταφορές και την πολιτική της «Νησιωτικότητας»», δήλωσε χθες ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι «τα υδροπλάνα μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς, τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και τους τουρίστες».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε./ Hellenic Seaplanes S.A., με συναντήσεις σε υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, έχει δηλώσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

«Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων και ανάπτυξη συγκοινωνιών με υδροπλάνο στη Ελλάδα είναι πλέον δεδομένη και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλους τους προορισμούς», δήλωσε o πρόεδρος της εταιρείας Νικόλας Χαραλάμπους. Ανέφερε, μάλιστα, πως η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης για αρκετά υδατοδρόμια έτσι ώστε να προλάβει να την τουριστική περίοδο του 2014.

Μέχρι σήμερα, πολλοί οργανισμοί λιμένος και λιμενικά ταμεία έχουν ζητήσει αδειοδότηση για τη λειτουργία υδατοδρομίων. Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας έχει ζητήσει ήδη την αδειοδότηση τεσσάρων υδατοδρομίων τα οποία αφορούν την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς.
Επίσης, άδεια για υδατοδρόμιο έχουν ζητήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο οργανισμός Λιμένος Βόλου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Σκύρου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου και το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ζακύνθου.
Σημειώνεται ότι, όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των υδατοδρομίων, οι οργανισμοί λιμένος θα μπορούν να προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, για την παραχώρηση μισθώματος της χρήσης τους έπειτα από διαγωνισμό σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει την ανάλογη εμπειρία και γνώση.

By