Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έντονη κινητικότητα Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία

 Ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση

crimea-troopsEEEE

Κινητοποίηση των Ρώσων στρατιωτών παρατηρείται την Κυριακή στην Κριμαία. Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Εξάλλου, όπως, έγινε γνωστό το Σάββατο, η φρεγάτα «Γκέτμαν Σαγκαϊντάτσνι», ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, επέστρεψε από τη Σομαλία και ύψωσε τη σημαία του ρωσικού Ναυτικού.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κατήγγειλε την Κυριακή ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή… σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία«, δήλωσε ο Γεβγένι Σαβτσένκο. «Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό».

Για κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλειας σε περίπτωση επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.

«Οι προσπάθειες των φανατικών δυνάμεων και να επιβάλουν κυβέρνηση στο Κίεβο για να ανατρέψουν βίαια τις τοπικές αρχές στην Ανατολή είναι απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των Ουκρανών και των Ρώσων» τόνισε το Σάββατο ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

crimea757x553_280214

Προειδοποιήσεις για απόσυρση τη συμμετοχή του από τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8» που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

H ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία απειλεί την«ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κερι.

Στην ανάγκη υπεράσπισης των Ρωσόφωνων πολιτών που βρίσκονται στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία επέμεινε πάντως το Σάββατο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι θέλησαν να τού εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία. Ρώσοι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία τους. Ο κίνδυνος για τους Ρώσους πολίτες είναι πραγματικός” σημείωσε ο Πούτιν.

crimea ukraine

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε στον Πούτιν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό ομόλογό του της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, και διεμήνυσε ότι “η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα προστασίας των νόμιμων συμφερόντων των Ρώσων πολιτών και οπλιτών στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας”. “Είναι ευθύνη των ουκρανών αξιωματούχων αν ληφθούν παράνομες αποφάσεις για χρήση βίας κατά ρώσων πολιτών” προειδοποίησε τον Γιατσένιουκ.

Ο μεταβατικός ουκρανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να ανακαλέσει την ανάπτυξη των ρώσων στρατιών στην Κριμαία, ενώ παράλληλα τού πρότεινε να προχωρήσουν σε συνομιλίες. Ο Γιατσένιουκ προειδοποίησε δε με τη σειρά του το ρώσο πρωθυπουργό ότι «στρατιωτική επέμβαση θα σημάνει την έναρξη του πολέμου και το τέλος κάθε σχέσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να τεθούν σε συναγερμό και έτοιμες για μάχη έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ. Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.

Tα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου πραγματοποίησαν σύσκεψη υπό τον Ομπάμα με αντικείμενο την Ουκρανική κρίση πώς θα αντιμετωπιστεί η «ρωσική εισβολή».

crimeaDDDD

To Σάββατο έγινε δεκτό από τη ρωσική Άνω Βουλή το αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, ενώ σε αυτήν γίνεται λόγος για «σταθεροποιητικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανική επικράτεια». Πάντως, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα υπογράμμισε επίσης δια του εκπροσώπου της Κάτω Βουλής (Δούμα) Σεργκέι Ναρίσκιν ότι θα θεωρήσει τον Τουρτσίνοφ εγκληματία πολέμου, αν χρησιμοποιήσει βία κατά των αμάχων είτε στο νότιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, είτε στην Κριμαία.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή) επισήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρα.

By