Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έξαρση των υδροστρόβιλων στην Ελλάδα

Από 25 υδροστρόβιλους το 2012 φέτος έχουν εμφανιστεί ήδη 55

ydrostroviloiΜεγάλη έξαρση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το φαινόμενο των υδροστρόβιλων, ειδικά στο Ιόνιο πέλαγος αλλά και το νότιο Αιγαίο, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο, 55 υδροστρόβιλοι έχουν κάνουν φέτος την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, από συνολικά 25 το 2012.

Σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες του Ινστιτούτου η έξαρση του φαινομένου οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό πέλαγος. Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι καταγράφονται ανοιχτά της Σητείας.

Επιπλέον, τουλάχιστον 9 υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κέρκυρας, στα ανοιχτά της Ηλείας από την πλευρά της Κουρούτας, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου.

Ο Καναδός μετεωρολόγος Γουέιντ Ζιλάγκι προειδοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του «υγρού Κυκλώνα» και ότι πλέον, πέρα από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς, οι υδροστρόβιλοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το φαινόμενο αποτελεί απειλή για τη ναυσιπλοΐα και συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές, αφού η ταχύτητα του υδροστρόβιλου φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και τοπικό τσουνάμι σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By