Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έξι γυναίκες στην… κορυφή

Η δυναμικότητα, η ικανότητα και η μόρφωση δεν έχουν φύλο!

1Και μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι φτιαγμένος για τους άνδρες ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που το γυναικείο φύλο έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα και από τον πιο ισχυρό άνδρα επιχειρηματία.

Όταν λοιπόν, μια γυναίκα είναι ικανή να διοικεί έναν διεθνή κολοσσό ή να αυξάνει στο μέγιστο τα κέρδη μιας κορυφαίας πολυεθνικής, τότε καταρρίπτεται αυτόματα ο μύθος του τραγουδιού «this is a man’s world».

Η Marissa Mayer, η Karen Kaplan, η Zhang Xin και η Sheryl Sandberg, η Mary Barra και η Amy Vale είναι πέντε όμορφες, δυναμικές και ανεξάρτητες γυναίκες οι οποίες αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να διαχειριστούν άψογα τον επιχειρηματικό κόσμο κάνοντας καριέρα που θα ζήλευαν ακόμη και οι…πιο ισχυροί άνδρες.

 

Marissa Mayer: Από την Google «μεταγραφή» στη Yahoo

1

Πρόκειται για τη νέα CEO της Yahoo. Είναι μόλις 37 ετών και είδε το όνομά της να φιγουράρει στην 14η θέση της λίστας με τις πιο ισχυρές γυναίκες επιχειρηματίες της Αμερικής για το 2012, που δημοσίευσε το περιοδικό Fortune.

Ήταν ο νούμερο 20 υπάλληλος της Google και η πρώτη γυναίκα μηχανικός της εταιρίας. Έμεινε στη συγκεκριμένη εταιρία στα πρώτα 13 χρόνια της όπου και είχε αναλάβει θέσεις όπως μηχανικός, σχεδιάστρια, διαχειριστής προϊόντων και διοικητικό στέλεχος.

Κατά τη μεταγραφή της στη Yahoo, η Mayer υπέγραψε συμφωνία η οποία προβλέπει ετήσιο bonus ύψους 2 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, το πρώτο bonus που εισέπραξε ήταν το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων, δηλαδή το μισό από αυτό που προβλεπόταν και αυτό  μέσα σε σχεδόν έξι μήνες. Από τη στιγμή που έφυγε από την Google για να εργαστεί στη Yahoo, η τιμή της μετοχής της τελευταίας έχει ανέβει κατά 46%,

Η ίδια επενδύει σε εταιρίες τεχνολογίας όπως την Minted, την βίντεο πλατφόρμα Airtime και την εταιρία επεξεργασίας πληρωμών κινητών Square ενώ στον ελεύθερο χρόνο της διοικεί μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως την Cooper Hewitt, το εθνικό μουσείο σχεδιασμού, το μουσείο μοντέρνων τεχνών του Σαν Φραντσίσκο και το μπαλέτο του Σαν Φραντσίσκο.

Karen Kaplan: Από  ρεσεψιονίστ δ/νουσα σύμβουλος στην Hill Holiday

1

Η ιστορία της 53χρονης Karen Kaplan, αποτελεί την ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου». Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, ως ρεσεψιονίστ στην διαφημιστική εταιρεία Hill Holiday, η οποία αποτελεί  μία απ” τις μεσαίες σε μέγεθος αλλά πολύ γνωστές στο χώρο διαφημιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ και κατάφερε έπειτα από 31 χρόνια σκληρής δουλειά να φτάσει στην κορυφή.

Η καριέρα της Kaplan στην εταιρεία άρχισε 1982 όταν προσλήφθηκε για τη θέση της ρεσεψιονίστ – γραμματέα. Πτυχιούχος γαλλικής φιλολογίας απ” το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης δεν είχε καμία σχέση με τη διαφήμιση και ούτε σκόπευε να αποκτήσει, όπως δηλώνει η ίδια.

Σκοπός της τότε ήταν να μαζέψει κάποια χρήματα και να σπουδάσει νομική. Έπεισε τον Πρόεδρο της εταιρείας, έναν celebrity τότε στη Βοστόνη, τον John Connors ότι μπορεί να πετύχει και αυτός την προτίμησε από 40 άλλους υποψήφιους για τη θέση. Η Kaplan εκμεταλλεύθηκε όλες τις ευκαιρίες που μπορεί μία ρεσεψιόν να προσφέρει. Από τις γραμματείς ως τα στελέχη της εταιρείας, περνούσαν μπροστά απ” το γραφείο της. Μεγάλοι πελάτες και VIP επισκέπτες της έπιαναν κουβέντα καθώς περίμεναν για τα ραντεβού τους.

Ένα χρόνο μετά τα σχέδια για τη Νομική πήγαν «περίπατο». Η Kaplan όμως δεν είχε ούτε τα βασικά προσόντα για να γίνει γραμματέας. Δεν είχε γνώσεις στενογραφίας ή τυφλού συστήματος στη γραφομηχανή…

Όταν όμως άδειασε μία θέση βοηθούν στο τμήμα «κίνησης» δεν έχασε ούτε στιγμή για να αρπάξει την ευκαιρία. Ο βασικός ρόλος της ήταν να γράφει και να διανέμει ένα 16σέλιδο ενημερωτικό σημείωμα, συρραμένο και το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο όλων των στελεχών στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Ένα Σαββατοκύριακο έπιασε να επισκευάσει το φωτοτυπικό στο οποίο είχε κολλήσει ένα χαρτί.

Αυτή ήταν και η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Ήταν ένα αντίγραφο φύλλου μισθοδοσίας όλων των στελεχών της εταιρείας.

«Δεν υποψιαζόμουν καν ότι υπήρχαν μισθοί εξαψήφιοι… όχι μόνο στην εταιρεία αλλά σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει η Kaplan. «Τότε ήταν που σκέφθηκα ότι μπορώ και εγώ να τα καταφέρω και να μείνω στην εταιρεία».

Η δουλειά της ήταν ιδιαίτερα απαιτητική. Την πρώτη μέρα αφού είχε επιστρέψει στην εταιρία απ” την άδεια μητρότητας, αφού μόλις είχε γεννήσει το γιο της, έπρεπε να φύγει απ” τη Βοστόνη στο Λος Αντζελες για ένα γύρισμα για τη Reebok.

Η ίδια βλέποντας ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα τέτοιο ρυθμό επιδίωξε και τελικά κατάφερε να μπει στο τμήμα σχεδιασμού.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, θα προαχθεί σε γενικό διευθυντή των γραφείων στη Βοστόνη, μία εποχή που με επιτυχία κατάφερε να ηγηθεί της εταιρείας εν μέσω της κατάρρευσης της «φούσκας» των dot com και την απώλεια ενός πολύ μεγάλου πελάτη, της Fidelity.

Η Κaplan πέρασε από 12 διαφορετικά πόστα μέσα στην Hill Holiday. Από το τμήμα κίνησης στο σχεδιαστικό και από εκεί στην οικονομική διεύθυνση, η Kaplan κράτησε όλες τις business cards που έβγαζε.

Σήμερα, θεωρείται μια απ” τις πιο ισχυρές γυναίκες στο ανδροκρατούμενο χώρο της διαφήμισης παρά το γεγονός ότι αψήφησε τον πρώτο κανόνα που της έμαθε η μέντορας της στην εταιρεία: να πίνει πάντα με τα αγόρια μετά τη δουλειά!

Zhang Xin: Η κινέζα μεγιστάνας

1

Η Zhang είναι σήμερα CEO στη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων του Πεκίνου και της Σαγκάης. Μπορεί να μην είναι γνωστή στο twitter, αλλά η Zhang «γράφει» καθημερινά από το iPad της στο Sina Weibo, μια κινεζική εκδοχή του Twitter, όπου έχει 5 εκατομμύρια followers.

Η Zhang Xin δεν φανταζόταν ποτέ πως θα έρθει μια στιγμή στη ζωή της που θα άγγιζε την κορυφή. Στα 14 της πάλευε για να βγάλει τα προς το ζην. Γεννήθηκε σε μια εποχή που οι μορφωμένοι άνθρωποι, όπως οι γονείς της, στέλνονταν στα χωράφια για να «επανεκπαιδευτούν».

Δούλευε σε εργοστάσιο στην Κίνα και ονειρευόταν πως κάποτε θα καταφέρει να σπουδάσει στην Αγγλία. Έφτιαχνε παιχνίδια, ρούχα και ηλεκτρονικά ήδη, βγάζοντας ελάχιστα.

Της πήρε πέντε χρόνια μέχρι να συγκεντρώσει το ποσό που χρειαζόταν για ένα πολυπόθητο εισιτήριο για το Λονδίνο. Από εκεί και πέρα τα πάντα πήραν το δρόμο τους. Κέρδισε υποτροφία για το πανεπιστήμιο, πήρε μάστερ στα Οικονομικά στο Cambridge και η πρώτη της δουλειά ήταν στον όμιλο Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

Θα μπορούσε να μείνει για πάντα εκεί απολαμβάνοντας τη νέα της ζωή. Όμως η ίδια, επαναστατικό πνεύμα προτίμησε να επιστρέψει στο Πεκίνο. Εκεί γνώρισε το σύζυγό της Pan Shiyi, με τον οποίο ίδρυσαν το 1995 την  SOHO China, που πλέον είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας, αφού το 2012 πέτυχε κέρδη 537 εκατ. δολαρίων.

Θεωρούνται από τα πιο πλούσια και επιτυχημένα ζευγάρια της χώρας. Έχουν αγοράζει ένα τεράστιο διαμέρισμα στο Central Park, ενώ στο Πεκίνο ζουν σε μία έπαυλη 32 ορόφων.

Επιπλέον, η Zhang Xin βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την εξαγορά του 40% του μνημειώδους μαρμάρινου κτιρίου, της General Motors στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα η Zhang Xin μπορεί να κοιτάξει πίσω της και να χαμογελάσει με νόημα. Τα έχει καταφέρει! Στα 47 της είναι η έβδομη πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes και θεωρείται πλουσιότερη από την Οπρα Γουίνφρεϊ, τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Sheryl Sandberg: To No2 του Facebook

E-G8 Numeric Internet Forum

Η Sheryl Sandberg δεν είναι μία συνηθισμένη γυναίκα. Στα 43 της χρόνια, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μητέρα δύο παιδιών. Είναι μια από τις ισχυρότερες γυναίκες των ΗΠΑ και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου.

Εργάζεται ως chief operating officer της Facebook, ουσιαστικά το Νο2 της εταιρείας – φαινόμενο.

Με ένα άκρως πλούσιο και εντυπωσιακό βιογραφικό η ίδια υπήρξε απόφοιτος του Χάρβαρντ, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσωπάρχης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και αντιπρόεδρος της Google.

Ένα περιστατικό που έζησε πριν από δύο χρόνια, λίγο μετά την πρόσληψή της στη Facebook, στάθηκε και η αφορμή για το βιβλίο της το οποίο και χαρακτηρίζει σαν “μανιφέστο για τις εργαζόμενες γυναίκες».

Η ιστορία της εκτυλίσσεται σε μια αίθουσα συσκέψεων της Νέας Υόρκης, από αυτές που προσφέρουν πανοραμική θέα του Μανχάταν, που σου κόβει την ανάσα.

Η Sandberg, καινούργια ακόμα στη Facebook, έκανε παρουσίαση σε μια εταιρεία private equity, μαζί με την ομάδα της για να  εξασφαλίσουν  χρηματοδότηση. Δύο ώρες μετά την έναρξη του meeting, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης διακοπής για γεύμα, η Sandberg γύρισε προς έναν από τους senior partners της εταιρείας και τον ρώτησε πώς μπορούσε να πάει στις γυναικείες τουαλέτες.

Εκείνος, έκπληκτος από την ερώτηση της Sandberg παραδέχθηκε ευθέως ότι δεν είχε ιδέα, έστω και εάν εργαζόταν στα συγκεκριμένα γραφεία της εταιρίας για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα που ήρθε να σας προτείνει deal, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο;», τον ρώτησε η Sandberg.  «Νομίζω. Ή ίσως είσαι η μόνη γυναίκα που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα», της απάντησε εκείνος.

«Εμείς κρατάμε τους εαυτούς μας πίσω. Γιατί δεν έχουμε αυτοπεποίθηση, γιατί δεν σηκώνουμε το χέρι μας, γιατί αποτραβιόμαστε, όταν θα έπρεπε να βγαίνουμε μπροστά», γράφει η Sandberg στο βιβλίο της.

Με την έκδοση του βιβλίου της, η Sandberg έγινε πρωτοσέλιδο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού TIME, και κέρδισε εκτενή αφιερώματα σε πολλές ακόμα εφημερίδες, περιοδικά και sites. Κάποιοι, όμως, σπεύδουν να απορρίψουν το φεμινιστικό μανιφέστο της. Είναι πολύ εύκολο για μια γυναίκα που βρίσκεται στην κορυφή και έχει τα πάντα, να δίνει συμβουλές. Είναι, όμως, ακόμα πιο δύσκολο για τις γυναίκες που δεν απολαμβάνουν τα προνόμια και τη δύναμή της, να τις ακολουθούν, λένε.

Η Sandberg βρίσκεται σήμερα στην κορυφή. Το 2008 το περιοδικό Fortune την έβαλε για πρώτη φορά στη λίστα με τις 50 ισχυρότερες γυναίκες επιχειρηματίες και εκ τότε διαβάζει κάθε χρόνο το όνομά της ανάμεσα σε άλλα κορυφαία, πετυχημένα ονόματα.

Mary Barra: H πρώτη γυναίκα CEO στο τιμόνι της General Motors

1

Πριν από 30 και πλέον χρόνια ξεκίνησε ως απλή μαθητευόμενη σε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Σήμερα η  51 ετών Mary είναι διευθύνουσα σύμβουλος General Motors, καθώς διαδέχθηκε τον 65χρονο Dan Akerson.

Η Barra ξεκίνησε να εργάζεταιως μαθητευόμενη  για την GM το 1980, σε μια εποχή που οι γυναίκες και οι 18χρονοι εργαζόμενοι ήταν ελάχιστοι.

Τους τελευταίους 22 μήνες, η Barra κατείχε τη θέση της εκτελεστικής αντιπροέδρου της εταιρίας και ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη προϊόντων και ποιότητας σε όλα τα οχήματα της GM. Έγινε γνωστή για τις προσπάθειες της να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να ενισχύσει τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της GM.

 Amy Vale: Η «super manager» της Spotify

1

Η Vale ξεκίνησε την καριέρα της στην Αυστραλία και πολύ γρήγορα έγινε αντιπρόεδρος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Mojiva, στον τομέα της διεθνούς έρευνας και στρατηγικής επικοινωνίας. Από εκεί μεταπήδησε το 2012 στη μεγαλύτερη μουσική υπηρεσία παγκοσμίως τη Spotify, και ανέλαβε επικεφαλής του τομέα B2B global marketing, με στόχο να την καταστήσει κερδοφόρα – κάτι που δεν είχε συμβεί από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2011, παρά το γεγονός ότι το 2012 πέτυχε έσοδα της τάξης των 500 εκατ. δολ. από συνδρομές και διαφήμιση. Η Vale κατάφερε να αντλήσει η εταιρεία της 250 εκατ. δολ. με στόχο την επέκτασή της στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από την Ιαπωνία.

Εκτός αυτού, το 2012 η Amy Vale αναρριχήθηκε στην κορυφή μιας δημοφιλούς λίστας που ανακηρύσσει τους πιο σέξι διευθύνοντες συμβούλους – άνδρες και γυναίκες – σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2013 έπεσε στη 10η θέση, χάνοντας τα πρωτεία  από έναν άνδρα, τον Ινδικής καταγωγής  Shahir Zag, καλλιτεχνικό διευθυντή στην Young & Rubicam Middle East and Northern Africa.

Σημειώνεται ότι η Spotify ξεκίνησε συνεργασία με την Cosmote. Λόγω αυτής της συνεργασίας, από τα τέλη Οκτωβρίου, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας προσφέρει στους  συνδρομητές του το Spotify Premium με δωρεάν streaming, που τους επιτρέπει να έχουν  πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια τραγούδια, από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet τους, ακόμα και όταν είναι offline.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By